Dansk Folkepartis hudfarvevrøvl

Mærkeligt, at Dansk Folkeparti fortsat kan bruge Mogens Camre

Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad
Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

Byrådsmedlem i Gladsaxe Mogens Camre kom i fredags galt af sted på det sociale medie Facebook. I en såkaldt statusopdatering kommenterede han et interview på DR 1 med social-, integrations- og ligestillingsminister Manu Sareen (R). Intervieweren var Erkan Özden med tyrkisk baggrund, og det fik Mogens Camre til at skrive: ”Jeg havde en underlig fornemmelse, da jeg så DR 1's tv-avis her til aften. En journalist, som ser ud til at stamme fra Mellemøsten, interviewer en integrationsminister, som er inder. De drøfter, hvordan folkevandringen bedst kan få plads i Danmark.” Det fik Dansk Folkepartis ledelse på banen, da det var svært at komme udenom, at udtalelsen havde racistiske undertoner. ”Hudfarvevrøvl”, kaldte udenrigsordfører Søren Espersen det. Angiveligt overvejede ledelsen en eksklusion, men man endte med at acceptere en beklagelse og tilbagetrækning af udtalelsen fra Camres side.

Det er en bemærkelsesværdig langmodighed, eftersom enhver anden og knap så kendt lokalpolitiker var blevet ekskluderet for langt mindre. Dansk Folkeparti har uofficiel danmarksrekord i at ekskludere medlemmer, som gør sig bemærket med ekstremistiske udtalelser, men lige netop Mogens Camre kunne slippe med en undskyldning, selvom det ikke ligefrem er første gang, han udtaler sig uheldigt.

Hvorfor denne inkonsekvens? En hurtig forklaring kunne være, at han som tidligere socialdemokrat, tidligere folketingsmedlem og tidligere medlem af Europa-Parlamentet har opnået en særstatus i partiet. At han dermed har en længere snor end menige partisoldater.

Forklaringen har imidlertid logikken imod sig. Hvis den 78-årige Mogens Camre igen og igen udtaler sig til skade for sit parti, burde det være den smalleste sag i verden for dets ledelse at rive hans medlemskort i stykker. Medmindre Dansk Folkeparti i virkeligheden alligevel mener at have brug for en debattør, som kan sige alt det, som rent ud sagt ikke er stuerent. Alt det, man tror, at en del af befolkningen gerne vil høre, men som man i anstændighedens navn ikke selv kan sige. Når det usigelige så alligevel er sagt, kan man altid bagefter forlange udtalelserne undskyldt og slettet på de sociale medier.

Undskyld, men det lyder helt sort. Mogens Camre fik i går opbakning fra andre partimedlemmer på sin Facebook-side, og det tyder på, at der desværre er en klangbund for ”hudfarvevrøvlet” i Dansk Folkeparti. Det gør det ekstra besynderligt, at man fortsat kan bruge Camre og ikke tager et klart opgør med dem, der tror, at menneskers hudfarve eller oprindelsesland er bestemmende for deres grad af danskhed.