Prøv avisen

Amerikas uforenede stater

Det amerikanske politiske landkort er under hastig forandring, og det samme er befolkningens sammensætning. Det sikrede Obamas genvalg, men udtrykker også landets splittelse. Foto: POOL Denmark

Obamas store udfordring er økonomien og samling af nationen

Med genvalget af Barack Obama har de amerikanske vælgere givet præsidenten endnu en mulighed for at bevise, at han kan samle den splittede nation. Selvom genrejsningen af amerikansk økonomi er hans største opgave, er det af lige så stor betydning, at præsidenten samler USA, så landet med rette kan kalde sig De Forenede Stater, også i årene fremover.

Det amerikanske politiske landkort er under hastig forandring, og det samme er befolkningens sammensætning. Det sikrede Obamas genvalg, men udtrykker også landets splittelse.

Valget blev det mest opdelte i årtier. Obama fik de farvedes og sortes stemmer, kvindernes stemmer, de unges stemmer og byboernes stemmer. Især havde det betydning, at den hastigst voksende gruppe af indvandrere latinamerikanere i stort tal stemte på Obama. Mange gik til stemmeurnerne uden stor entusiasme, men tilsyneladende med et ønske om at give Obama endnu en mulighed for at gøre det, som han lovede at lave politik på en ny måde men ikke fik gjort i sin første præsidentperiode.

LÆS OGSÅ: At blive genvalgt var denj lette del af Obamas opgave. Nu kommer den svære: økonomi og tro på fremtiden

Det republikanske parti gik frem, men ikke nok til at vinde. Dets problem er ikke bare, at det i for høj grad hænger fast i fortidens partimønster og appellerer til den hvide mand. En stor del af baglandet er så højreorienteret, at partiet har svært ved at få en præsidentkandidat igennem primærvalgene, der er overbevisende midtsøgende nok til at kunne vinde flertallets stemmer.

Da Barack Obama blev præsident første gang i 2008, annoncerede republikanernes leder, at deres største opgave var at gøre ham til en one term-præsident en præsident, der kun sad i én periode. Det lykkedes ikke, men de har brugt flertallet i Repræsentanternes Hus til at blokere for væsentlige politiske tiltag.

Den form for politik er ødelæggende for landet og har svækket befolkningens respekt for politikerne. Situationen er ikke ændret med valget, og også for omverdenen er det ikke så afgørende, om staten og regeringen er stor eller lille. Det handler om, hvorvidt den fungerer, som Obama selv har sagt.

Hans helt store politiske udfordring bliver at bryde den fastlåste politiske situation. Det kan kun ske ved kompromiser og ved at række ud. Obama kan ikke genvælges og vil forhåbentlig derfor gøre alt for at skabe resultater.

USA er en udfordret nation. Den teknologiske udvikling og globaliseringen truer med at gøre en stor del af middelklassen arbejdsløs. Svaret på den udfordring, som også danske politikere står med, er ikke mere af den traditionelle politik, men nye typer af reformer og samarbejder. Også mellem de politiske partier.

Oveni oplever det amerikanske samfund, at smeltediglen, der engang gjorde alle immigranter til amerikanere, ikke virker nær så godt længere. Det er en udfordring at holde sammen på så forskelligartet en nation.

Vesten og ikke mindst Europa er afhængig af, at USA er et velfungerende og stærkt land, og derfor kan man kun ønske Barack Obama held og lykke med den vigtige opgave at føre USA sikkert ind i fremtiden. bjer