Prøv avisen
Leder

Babelstårnet i Brande

Af Erik Bjerager, ansv. chefredaktør

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Det er hovmod at bygge et 320 meter højt hus på den jyske hede

Beretningen om Babelstårnet fra Det Gamle Testamente er en af flere grundfortællinger om menneskelig selvovervurdering og overmod. Den forenede menneskehed byggede et tårn i Babylon, der kunne gå helt til himlen. Menneskene byggede for at skabe sig et navn, som der står i Første Mosebog, hvor beretningen optræder. Men så fortælles det, at Gud indså, at når mennesker havde samme sprog og kunne arbejde sammen, ville de gøre Gud rangen stridig. Derfor forvirrede han dem med mange sprog, og siden er beretningen og myten om Babelstårnet blevet tolket som et eksempel på, hvordan mennesket rummer et iboende hovmod og en længsel efter at guddommeliggøre sig selv.

Babelstårnsmyten optræder i litteraturen og kunsten, og rent sprogligt er et babelstårn i dag symbol for en både anmassende og overdimensioneret bygning, som det beskrives i Den Store Danske Encyklopædi. Og det er lige præcis den rigtige karakteristik af det bygningsværk, der er på vej til at se dagens lys på den jyske hede.

I mandags godkendte Ikast-Brande Kommune en lokalplan, der åbner for, at den store tøjvirksomhed Bestseller kan bygge en helt ny bydel med det engelske navn Bestseller Tower & Village. Bydelens centrum skal være Europas højeste tårn, en skyskraber på 320 meter med kontorer, boliger, restauranter og forretninger. Det er højere end Eiffeltårnet. Dertil kommer andre, men lavere højhuse.

Den lokale modstand mod projektet har været nærmest ikke-eksisterende. Tværtimod jubler lokalpolitikere og borgere ukritisk, fordi projektet vil skabe arbejdspladser, er udtryk for midtjysk driftighed og godt for byen Brande, der ”kommer på landkortet”.

Ligesom Babelstårnet var udtryk for en form for hovmod og storhedsvanvid, er skyskraberen i Brande det. Bestsellerbygningen er et Trump Tower på dansk jord. Projektet er helt sikkert udtryk for driftighed, men også for selvhævdelse. Bygherren er Danmarks næstrigeste mand, Anders Holch Povlsen, der ejer det verdensomspændende tøjimperium Bestseller. Han skyr offentligheden og har ikke selv udtalt sig offentligt om projektet.

I kommunen, der år efter år er blevet kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige, har politikerne beredvilligt ændret på lokalplaner for at få projektet igennem. Flere nabokommuner er kritiske, herunder Herning Kommune, der mener, at der bygges for højt, og at naturen lider skade.

Den begrænsede kritiske offentlighed findes på længere afstand hos flere arkitekter. En undrer sig over, at ”en privatmands ønske om synlighed” skal betyde, at alle mennesker i Midtjylland dagligt skal have udsigt til Bestseller-tårnet, der kan ses op mod 50 kilometer væk. Andre beklager indgrebet i noget af Danmarks smukkeste og mest øde natur. Den findes her, hvor Skjern Å skærer sig igennem det landskab, der nu skal bebygges, som var det i Dubai.

De kritiske arkitekter peger på, at skyskraberen i Brande ikke bare er et lokalt, men et nationalt anliggende. For hvem ejer udsigten og naturoplevelsen i Danmark?

Der gives ingen god grund til at bygge så højt i Brande som i verdens storbyer, hvor jorden er dyr. Det er funktionelt at bygge højt, men al erfaring viser, at det sker med den pris, at det er sværere at skabe et godt socialt liv.

Bestseller bør tænke sit projekt om og bygge med mindre fokus på selvhævdelse og større sans for en arkitektonisk enkelhed og kvalitet, der respekterer landskabet og omgivelserne. Det er alt andet lige også det, der har gjort dansk arkitek-tur kendt langt ud over landets grænser.