Barmhjertighed i kulden

Problemet med udenlandske hjemløse må tages alvorligt

Der er mange udenlandske hjemløse i de københavnske gader
Der er mange udenlandske hjemløse i de københavnske gader. Foto: Søren Staal.

På vej ind i den tredje vinter med hård frost er de hjemløses forhold igen kommet i fokus. Med god grund. Når termometeret viser 15 minusgrader, truer det liv og helbred for mennesker, der lever på gaden. Derfor er det svært at overvurdere den indsats, som især kirkelige organisationer gør for at skaffe plads til de udsatte i nødherberger og varmestuer. Samtidig er det ingen hemmelighed, at mange af de hjemløse kommer fra Syd- og Østeuropa, og at i hvert fald en del af dem opholder sig illegalt her i landet. Det afspejler, at man som flaskesamler i København kan klare sig bedre end som arbejdsløs i en rumænsk eller nordafrikansk landsby.

LÆS OGSÅ: Hjemløs og fremmed i vinterens vildskab

På flere måder bryder den historie med det gængse billede af hjemløse som hjælpeløse stakler. Her er tværtimod flere eksempler på mennesker, som brændende ønsker at forsørge sig selv, og som ikke lader sig afskrække af, at de ikke kan få job og må leve på en sten. Men selvfølgelig har medaljen også sin bagside. Man skal ikke lede længe i politiets døgnrapporter for at finde ud af, at der blandt de illegale indvandrere også er nogle, som ernærer sig ved knap så lovlige aktiviteter som flaskeindsamling. Det var nok en medvirkende årsag til, at den daværende velfærdsminister, Karen Jespersen (V), helt tilbage i januar 2008 truede de etablerede herberger med at fjerne den offentlige støtte, hvis de gav plads for hjemløse fra Østeuropa.

Paradoksalt nok er der så alligevel oprettet en støttepulje, som nødherbergerne kan søge penge i formentlig i en erkendelse af, at det danske samfund trods alt ikke kan være bekendt at lade hjemløse dø på gaden. Af samme grund står razziaer i nødherberger heller ikke øverst på politiets dagsliste. Alt i alt kan det se vældig pragmatisk ud, men man må alligevel håbe, at regeringen vil søge en mere langtidsholdbar løsning. De hjemløse østeuropæere i Københavns gader udgør jo kun et lille hjørne af et meget stort europæisk problem. Svaret på det er ikke Dansk Folkepartis om at slå grænsebommene ned og sætte politiet til at rydde gaderne. Derimod må man arbejde for at bekæmpe hjemløshed på europæisk niveau, selvom det er en meget vanskelig opgave. Herhjemme bør det offentlige sikre, at udenlandske hjemløses overlevelse i frostvejret ikke skal afhænge af mere eller mindre tilfældige kirkelige initiativer. Det betyder omvendt ikke, at vi blåøjet skal se gennem fingre med eventuel kriminalitet, og myndighederne må fortsat arbejde på at få sendt dem hjem, der kan sendes hjem. Men det betyder, at vi i en kold tid tager os ordentligt af mennesker uden tag over hovedet. Uanset hvor de kommer fra. hhh