Prøv avisen
Leder

Der er for mange genudsendelser i tv

Sommeren er højsæson for genudsendelser – det er for dårligt

At det gode gamle flow-tv er under pres, er ingen nyhed, men at man fra en af de største udbydere af flow-tv, nemlig Danmarks Radio, i den grad har valgt at kaste håndklædet i ringen, som dette forår og sommer vidner om, er alligevel en overraskelse.

Flow-tv er et begreb, der stammer fra 1970’erne. Det benyttes til at beskrive, hvordan programmerne organiseres i den samlede sendeflade. Man kan tænde for et enkelt tv- eller radioprogram og slukke, når det er forbi. Men tv-seerne bliver som oftest hængende, fordi programmerne indgår i en større helhed, som vi bliver fanget i. At blive indfanget er således centralt for denne form for tv, og der er derfor tænkt over programsammensætningen. Flow-tv har altid været konceptet for public service-kanaler som DR og TV 2. Det ses på et traditionelt fjernsyn, og selvom tallet både går lidt op, ligger stabilt og går lidt ned, så repræsenterer den traditionelle form for tv-sening lidt mere end halvdelen af den tid, vi bruger på mediet.

Så selvom medieforskere for længst har forudset flow-tv’s endeligt, så viser de seneste tal, at traditionelt tv har et ganske godt tag i danskerne. Derfor er det ekstra ærgerligt, at DR og for den sags skyld også nogle af TV 2’s kanaler tilsyneladende benytter sommeren til at få endnu flere seere til at vende sig mod populære streaming-tjenester som Netflix eller HBO.

At dømme ud fra det sene forår og sommerens udbud er helheden i en tv-aften ikke længere et mål i sig selv for Danmarks Radio. Tilsyneladende har tv-kanalen opgivet af indfange os seere, for det er trods alt de færreste, der lader sig indfange af den ene genudsendelse efter den anden. Og når så udsendelsen sendes for tredje eller for fjerde gang, så slipper de flestes tålmodighed op, og mens de yngre søger mod nettet, tegner de lidt ældre abonnement på Netflix eller en af de andre streaming-tjenester. For ikke så mange år siden skrev DR i sine programoversigter, når der var tale om en genudsendelse. Det er ikke længere nødvendigt – seerne ved godt, at den står på genudsendelser både formiddag og eftermiddag, og i sommerhalvåret bydes der derudover på genudsendelser, når TV Avisen og sporten lukker ned.

En public service-kanal som DR TV er et gode, som vi med sikkerhed vil savne, når vi ikke længere har den. Derfor skal der herfra lyde en opfordring til DR om at gøre en indsats for at være med til at bevare den ene af landets to public service-kanaler. Og det gør man ikke ved i en stor del af året at fylde det meste af sendefladen med genudsendelser, hvoraf nogle er sendt både en, to og tre gange. Danmarks Radio har i dag seks tv-kanaler. Tog man de nye programmer, der ikke tidligere har været sendt, fra de fire voksenkanaler og satte dem sammen, ville man næsten kunne byde på en daglig tv-oversigt uden genudsendelser.

Med det store medieudbud, der findes i dag, er det kvalitet og ikke kvantitet, det handler om.