Behov for dialog frem for pr-stunts

Catalansk leder får desværre fuld valuta med dansk optræden

Det var en kløgtig beslutning, som den spanske højesteretsdommer Pablo Llarena traf i går, da han nægtede at imødekomme anklagemyndighedens ønske om at udstede en europæisk arrestordre på den catalanske separatistleder Carles Puigdemont, som er efterlyst for at have tilskyndet til oprør, undergravende virksomhed og misbrug af offentlige midler.

For hvis det danske politi havde anholdt den mediedrevne eksjournalist under dennes besøg i København – hvilket man selvfølgelig skulle have gjort, hvis alle juridiske formalia havde været i orden – ville separatistbevægelsen have fået lige den martyr, den ønsker for at holde liv i sit forfatningsstridige og ufor-svarlige forehavende om at løsrive Catalonien fra Spanien og målet om at få genindsat Puigdemont som regeringschef.

Denne risiko var højesteretsdommeren sig bevidst om. I hans øjne var Puigdemont kun rejst fra sit selvvalgte eksil i Belgien til Danmark for at fremprovokere en anholdelse. Og den ville han så ifølge Llarena kunne have brugt som en undskyldning for, hvorfor han ikke af egen fri vilje kunne møde op til den parlamentssamling i næste uge, hvor den nye catalanske regeringschef skal være til stede for at blive valgt. Den spanske regering har med rette afvist at godkende en regionspræsident, der på ulovlig vis bliver valgt via Skype og vil regere in absentia.

Det, der lyder som en vidtløftig konspira-tionsteori, er desværre den virkelighed med pr-stunts og mistro, som Spanien og Catalonien står i i dag efter flere måneders fastlåst konflikt. En konflikt, som det spansk initierede nyvalg i december heller ikke har fået løsnet op for. Spanien bliver nødt til at retsforfølge separatister, som i strid med forfatningen prøver at løsrive en region. Men det er fornuftigt af dommeren at udskyde retsopgøret. For en langvarig juridisk prøvelse af en europæisk arrestordre kunne stille Puigdemont bedre end de andre fængslede separatistledere i Spanien, og derfor blev den tidligere arrest-ordre mod Puigdemont i Belgien også frafaldet.

Desuagtet har den færøske folketingspolitiker Magni Arge sikret Carles Puigdemont massiv omtale i verdenspressen ved at invitere ham til København, og en veloplagt Puig-demont solede sig tydeligvis i den overvældende opmærksomhed, der blev ham til del på Københavns Universitet i går.

Magni Arge har som republikaner sin helt egen løsrivelsesdagsorden, og det ved de catalanske separatister udmærket godt. Selvom politikere fra regeringspartierne og Socialdemokratiet har gjort klogt i at holde sig væk fra dagens møde med catalonieren på Christiansborg, vil Puigdemont ikke være sen til at bruge samtalerne med danske politikere til at legitimere sin sag på hjemmefronten.

Folketingspolitikerne, der i dag mødes med ham, siger, at det ikke betyder, at de støtter hans sag. Så bør de desto mere opfordre ham til at rejse hjem, tage de retslige konsekvenser af efterårets ulovlige løsrivelseserklæring med oprejst pande og indlede en tiltrængt dialog med den spanske regering.