Kristeligt Dagblad mener: Biden skal huske valgets tabere

USA får ny præsident, som skal samle det splittede land

Kristeligt Dagblad mener: Biden skal huske valgets tabere

Det vakte stor opmærksomhed i USA, da den dansk-amerikanske journalist Jacob Riis i 1891 udgav en bog om den sociale armod i New York med titlen ”How the Other Half Lives”. Også dengang var USA et splittet land, hvor alt for mange ikke vidste, hvordan den anden halvdel af befolkningen levede og tænkte. Bogen handlede om de fattigste i storbyen, men skabte stor opsigt hos brede kredse af amerikanere landet over.

Det er samme splittelse og ukendskab til de andre, der nu så mange år senere afspejler sig i det amerikanske præsidentvalg, og det er den splittelse, som landets nye præsident Joe Biden skal arbejde for at hele.

Valgets overraskelse var ikke Joe Bidens sejr, som han bekendtgjorde i en tale natten til søndag dansk tid, men derimod den store opbakning, som tilkom Donald Trump. Stemmedeltagelsen var rekordhøj. Ingen amerikansk præsidentkandidat er blevet valgt med så mange stemmer før som Biden. Men samtidig har ingen tabt et præsidentvalg efter at have fået så mange stemmer som Trump. Han har endnu ikke erkendt sit nederlag og kommer måske aldrig til det. Hvor meget mere, han vil gøre for at obstruere Bidens overtagelse af Det Hvide Hus, vides endnu ikke.

Amerikanerne har med et lille flertal ønsket, at landet skal repræsenteres af en midtsøgende og mere forudsigelig præsident. Men flertallet i Senatet tegner til fortsat at være republikansk, og samtidig er demokraternes greb om Repræsentanternes Hus blevet svækket. Demokraterne vandt præsidentvalget, men ikke valget til Kongressen.

Det bør i den bedste af alle verdener føre til, at de ledende kræfter i Washington D.C. søger mod centrum og mod samarbejde. Det lagde Joe Biden heldigvis op til i sin tale.

USA er et centrum-højreland. Venstre-fløjen og den dagsorden, der gør mange sager til et spørgsmål om race, køn og identitet, vækker folkelig modvilje uden for de store øst- og vestkystbyer.

De store medier har medvirket til polarisering af landet. De mangler forståelse for især det USA, der nedsættende kaldes for fly-over-country – de stater, man flyver over, for at komme fra kyst til kyst. De har været fordomsfulde i deres analyser, som ikke har kunnet forklare det faktum, at Trump fik rekordmange stemmer fra minoriteter.

Alt for mange amerikanere tabes i disse år, mens de står i kø til den amerikanske drøm. De bliver overhalet af andre, der samtidig kalder dem racister eller udtrykker foragt for dem, som Hillary Clinton gjorde det i 2016.

Den indsats, der skal ydes for at samle landet og hele nationen, som Joe Biden formulerede det i sin tale, handler om mere end politik. Medier og hele den klasse, der former den offentlige mening, må gå i tænkeboks.

Det er blevet besindelsens tid i USA. Måtte alle gode og moderate kræfter virke for den sag.