Prøv avisen
Leder

Børn har brug for ædru forældre

Børn bliver utrygge, når de voksne, de stoler på og er afhængige af, forandrer adfærd og mister kontrollen, skriver Karin Dahl Hansen, der er Liv&Sjæl-redaktør på Kristeligt Dagblad.

Hold igen med alkohol. Det giver børn tryghed og gode forbilleder

Det bør være lige så uacceptabelt at være fuld, når man har ansvaret for børn, som det er at køre beruset i bil.

Udsagnet kom fra psykolog Inger Chercka tidligere på sommeren. Hun arbejder i Barnets Blå Hus, som er et fristed for børn, hvis forældre har et misbrug af stoffer eller alkohol. Og udsagnet er indlysende rigtigt. Børn bliver utrygge, når de voksne, de stoler på og er afhængige af, forandrer adfærd og mister kontrollen. Og navnlig sommertiden er slem. Ikke mindst for de børn, hvis mor eller far drikker for meget, men såmænd også for alle de andre børn, som oplever, at mor snøvler, og far bliver pinlig.

Børnene er væk fra børnehave og skole, og mange voksne forbinder de dejlige sommeraftener med grill og dertil hørende øl og vin. Det er dejligt for de fleste, bare ikke for de børn, der ved, at de ikke kan regne med deres forældre.

Den danske alkoholkultur er under forandring. Heldigvis. Det er ikke længere accepteret at køre beruset i bil, alkoholdebut-alderen for de unge stiger, og alkoholforbruget er faldende. Men der er lang vej igen, for der er tale om en kultur og et forbrug, der på få generationer er blevet dybt indarbejdet.

Det er ikke usædvanligt, at der serveres vin til trivselsarrangementer i børnehaver og skoler - vel at mærke i kvarterer, hvor forældrene går meget op i, at børnene ikke får for meget sukker og kage.

På musikfestivaler hører alkohol også til, og det er helt almindeligt, at mor og far agerer ølkuske og kører dåseøl indkøbt syd for grænsen hen til ungerne, der er ude for at more sig. Mon ikke en amerikaner, en svensker eller en italiener ville ryste på hovedet ved synet af curlingforældre, der læsser øl af traileren til deres 17-årige?

Det er nemt at pege fingre ad de unge, der drikker sig fra sans og samling på musikfestivaler og sydlige feriedestinationer. Men dybest set gør de som deres forældre og bedsteforældre. Der er absolut intet galt i at nyde et glas vin eller en øl, men der er noget galt i at drikke så meget, at det er til gene for en selv og ens omgivelser.

Som forældre bør man gå forrest. Vise, at man sagtens kan have det morsomt, også selvom der ikke bliver serveret alkohol, og gøre det tydeligt, at man ikke behøver tømme flasken, men fint kan sætte en prop i.

Og ligesom det i dag er legitimt at tage bilnøglerne fra ham, der har fået for meget at drikke, skal man også have mod til at sige til den mor eller far, der er i gang med femte glas, at nu skal de stoppe af hensyn til børnene. kdh

Karin Dahl Hansen, Liv&Sjæl-redaktør på Kristeligt Dagblad Foto: Paw Gissel