Kristeligt Dagblad mener: Coronakrisen er langtfra slut

Globale tal viser, at samfundssind stadig er nødvendigt

Der er ikke noget at sige til, hvis mange efterhånden har fået indtryk af, at coronaudbruddet er et overstået kapitel i Danmark. Siden i tirsdags har der været færre end 20 indlagte med covid-19 på landets hospitaler, antallet af nye infektioner er ligeledes lavt, og i går blev der end ikke registreret nogen nye coronadødsfald. Situationen er så meget under kontrol, at forsamlinger nu igen må tælle 100 personer. Det giver god mening og er en glædelig udvikling, især set i lyset af, at grænsen for forsamlinger for en måned siden blev hævet fra 10 til 50 personer, uden at det medførte nogen drastisk stigning i antallet af smittede.

Så danskerne kan klappe sig selv på skuldrene over at have lyttet til myndighederne og ageret så fornuftigt, at smitten stort set er inddæmmet herhjemme. Men det ville være naivt at erklære coronakrisen for overstået – og decideret skødesløst at kaste de nye vaner med at holde afstand og god håndhygiejne over bord.

For pandemien er ikke forbi. De globale tal med næsten 12 millioner smittetilfælde og knap 550.000 døde taler deres tydelige sprog. Det er især i store lande som USA og Brasilien, hvor populistiske præsidenter konsekvent nedtoner faren ved virussen, at smitten fortsat spreder sig med rekordfart. Men også for eksempel i Sydkorea og Israel, som med offensive strategier mente at have styr på situationen, stiger antallet af nye tilfælde igen. Det samme gælder flere steder i Europa, hvor genåbningen af samfundet er fuldt i gang. Samfund, som danskere nu igen kan rejse til. Virologer har da også advaret om, at folk vil kunne bringe smitte med hjem fra sommerferien i udlandet, ligesom turister her til lands kan være smittede. Foreløbig er det lykkedes at inddæmme mikroudbrud som det nylige i Hjørring via smitteopsporing og isolation, men der skal ikke meget til, før situationen igen kan blive kritisk.

Derfor gælder det fortsat om at udvise samfundssind, også ved rejser i udlandet, og om at overholde de restriktioner, der gælder i de enkelte lande, uanset hvor mystificerende det måtte være med et maskepåbud. Uanset deres sundhedsfaglige virkning er maskerne i det mindste med til at minde folk om, at vi stadig befinder os midt i global sundhedskrise.

Når kun 12,9 procent af de indkaldte danskere dukker op til repræsentative coronatests, kan det tyde på, at pandemien ikke længere tages helt så alvorligt, som den bør. Og det er uansvarligt, når et rejsebureau lokker unge til den bulgarske feriedestination Sunny Beach med reklameslogans som ”træt af alt det, du ikke må i Danmark?”.

Selvom hverdagen heldigvis er ved at blive normaliseret i Danmark til gavn for især det nødlidende erhvervsliv og samfundets svageste, forsvinder virussen ikke lige foreløbig. Trods intensiv forskning verden over har den vaccine, alle håber på, stadig lange udsigter. Det gør alle klogt i at huske – og handle derefter.