Danske Bank og ansvarligheden

Hvidvask-skandale har vasket troværdighed væk

Finanskrisen for 10 år siden medførte hos mange danskere en mental forandring i form af krisebevidsthed og behov for tryghed, som flere eksperter påpegede i lørdagens udgave af Kristeligt Dagblad. Denne mentale forandring i form af nye, mere ansvarsbevidste værdier er dog åbenlyst hidtil ikke sivet ind hos det eneste kulturbærende pengeinstitut her i landet. Det blev allerede tydeligt i 2012, da Danske Bank med sin pinagtige og siden kasserede ”New Normal”-kampagne prøvede at brande sig som en ansvarlig medspiller i en kompleks verden, der havde lært af sine fejl. Og det blev med al chokerende tydelighed igen udstillet på gårsdagens pressemøde, hvor den længe ventede og af banken selv bestilte uafhængige advokatundersøgelse af Danske Banks estiske hvidvask-skandale, der efterhånden har vokset sig til Europas største, blev fremlagt.

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle kunne i sin 88 sider store sønderlemmende rapport blandt andet påvise, at Danske Banks ledelse gentagne gange – helt tilbage fra 2007 – blev advaret om kolossale, mistænkelige pengestrømme via bankens estiske afdeling, uden at der for alvor blev reageret, at banken siden flere gange misinformerede myndigheder som Finanstilsynet, og at den endelige regning for 6200 kunders kriminelle transaktioner endnu ikke kan gøres op. Men ifølge Berlingske Business’ vedvarende og prisværdige dækning af skandalen beløber det sig til mindst 53 milliarder kroner, et grotesk stort beløb.

Men bankens bestyrelse og koncernledelse syntes trods mange brødebetyngede ord om alvorlige ledelsessvigt mest at hæfte sig ved, at advokatundersøgelsen har frikendt dem for et juridisk ansvar. Skandalen handler dog ikke kun om retslige paragraffer og lemfældigt sjusk. Den handler også om et moralsk ansvar, som landets største bank tydeligvis ikke har forstået rækkevidden af.

Bestyrelsesformand Ole Andersen brillerede på pressemødet således ved at udtrykke sin fulde tillid til manden med det øverste direktøransvar for hele bankvirksomheden, Thomas Borgen. Og nordmanden var endda selv med på pressemødet for at meddele sin opsigelse. Dermed har han sikret sig et gyldent håndtryk til et tocifret millionbeløb, som er svært at forklare for de aktionærer, der i går mistede 5,2 milliarder kroner på børsen. Han får tilmed lov til at blive som administrerende direktør, indtil en afløser er fundet. Ligesom bestyrelsesformanden heller ikke ser nogen grund til at gå af før engang til næste år.

Det går i høj grad ud over tilliden til banken på et tidspunkt, hvor banksektoren, som vel at mærke blev reddet af skatteyderne under finanskrisen, fjerner sig mere og mere fra sine traditionelle dyder og kernevirksomhed. Den almindelige bankkunde bliver i stigende grad mystificeret og må i disse enorme ”finansielle supermarkeder” forholde sig til stadig flere forskellige rådgivere med smarte engelske titler, som åbenbart heller ikke går særlig meget op i interne procedurer, men kun i profitmaksimering. Og det gør igen bankerne til en oplagt skydeskive for en folkelig protest.

Derfor er det godt, at et bredt politisk flertal i går besluttede at ottedoble straffen for brud på hvidvaskloven. Som prodekan Martin Jes Iversen fra CBS, Handelshøjskolen i København, så rigtigt påpegede i gårsdagens avis, er det tydeligt, at der er brug for en nyregulering af den finansielle sektor. For når Danske Bank, der står for omkring 35 procent af alle bankforretninger i Danmark, har udvist så ringe dømmekraft og ansvarlighed, bliver det et problem for hele samfundet. Det er på tide, at Danske Bank lever op til sit samfundsansvar.