Prøv avisen
Leder

De fleste forældre gør det godt

Af Karin Dahl Hansen, liv&sjæl-redaktør  

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Historieløst og ude af proportioner at brænde opdragelsesbøger

Engang hed det kæft, trit og retning, siden blev det til ro, renlighed og regelmæssighed, og i dag er der i børneopdragelse fokus på at lytte til barnet, og et begreb som ”samsovning”, hvor man sover sammen med sin baby, er i høj kurs.

Og netop tidens fokus på kropskontakt med spædbarnet, hvad enten det gælder, når det skal sove, eller når det bæres rundt i slynger, er den umiddelbare forklaring på, hvorfor en – mindre – gruppe forældre har startet en voldsom debat på sociale medier, hvor de kritiserer bestsellerbogen ”Godnat og sov godt” for at være decideret skadelig for børn. En gruppe kvinder har sågar dannet en gruppe på Facebook, hvor de opfordrer til at brænde bogen af, så mindre kloge forældre, må man formode, ikke kommer til at købe den og dermed traumatisere deres børn.

Bogen, der er udkommet i 16 oplag i Danmark gennem snart to årtier og er populær blandt lånerne på landets biblioteker, advokerer for at lade barnet græde sig i søvn. Det kan man mene om, hvad man vil, men at foranstalte bogafbrændinger er ude af proportioner og vidner om historieløshed og en høj grad af intolerance – og usikkerhed. Men familieliv anno 2018 er i høj grad også en værdikamp.

Opdragelse er dybt personlig, og samtidig spejler den sin samtid. Og når man i dag siger, at vi lever i en individualiseret tid uden autoriteter, er det kun delvist sandt. For der er i tiden en stor længsel efter retning, og moderne forældre, der er vokset op i dagplejer, børnehaver og fritidshjem, efterspørger svar. Mens de som børn spurgte ”de voksne”, spørger de i dag Google og de mange opdragelsesbøger, og det er i virkeligheden udtryk for bogens stærke stilling, at den vurderes at have så stor magt, at den ligefrem bør brændes. Men naturligvis er det helt skævt at foranstalte bogafbrændinger, og det må også siges at være et udtryk for et ønske om ensretning.

Det er ikke sært, at moderne forældre er usikre, for de bliver ofte kritiseret i den offentlige debat. For at være for curlende og samtidig for fraværende. For at være for engagerede – og for passive. Og ud af usikkerheden udspringer et ønske om uniformering og ensretning. Der må være én rigtig måde at gøre tingene på.

Men forældre bør ranke ryggen. De gør det godt. I de fleste familier vokser børn op med både en mor og en far, der interesserer sig for dem, bruger megen tid med dem, og i de fleste danske børnefamilier spiser man sammen de fleste af ugens dage – og oftest uden mobiltelefonerne. Det danske samfund er et af verdens bedste, når det gælder muligheden for at kombinere familie- og arbejdsliv, og aldrig har forældre haft så megen ferie og så korte arbejdsdage.

En øget selvtillid hos forældrene vil sandsynligvis føre til færre opdragelsesbøger, og samtidig vil det formentlig give en ro, der afholder nogle fra at brænde bøger af, de mener, andre ikke bør læse.