Den sociale bog

Weekendens to bogmesser lover godt for bogens fremtid

Landets litteraturelskere kom for alvor af huse i den forgangne weekend, hvor hele to bogmesser løb af stabelen. I Horsens samlede arrangørerne et rekordstort antal besøgende – omtrent 5000 – til den efterhånden veletablerede årlige krimimesse i byens gamle fængsel. I Aalborg betalte lidt færre – 4000 – bogelskere entre til byens nye attraktion, festivalen Ordkraft, hvor en lang række aktuelle danske forfattere samledes til debat og oplæsning.

Der er grund til glæde over weekendens messer. Den store tilslutning lover godt for bogens fremtid. Bogen udvikler sig i disse år til et socialt medie. Læsning er ikke længere kun en isoleret begivenhed hjemme i læsestolen. Et stigende antal læsere deler deres litterære interesse med ligesindede i læseklubber, til foredragsaftener, på internettet i diverse diskussionsfora og på bogmesser. Man vil møde andre læsere – og forfatterne bag bøgerne. Her tilbyder bogmesserne noget unikt. Forfatterne er kommet ned fra tidligere tiders piedestaler og møder nu læserne i øjenhøjde over hele landet.

Det stigende antal bogmesser er også udtryk for, at tryk avler modtryk. I mange år var der berettiget bekymring for, at efterårets bogmesse, BogForum i København, med dens konstante vokseværk ville sætte sig på hele det litterære liv. Men det er ikke sket. Som reaktion på de monopollignende tilstande på bogmessemarkedet, er der i de senere år vokset den ene seriøse messe frem efter den anden. Om en måned slår Københavns internationale litteraturfestival, CPH:LIT, dørene op for tredje gang. Kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland etablerede sidste år en international litteraturfestival, der gentages i år. Viborg har også fået sin egen, årlige bogfestival, ligesom biblioteker i trekantsområdet hvert år trækker tusinder af læsere til deres festival. Kun i Aarhus har man lukket en bogfestival, og det må være undtagelsen, der bekræfter reglen. I Aalborg i går kunne arrangørerne bag Ordkraft da også love, at festivalen vender tilbage igen næste år.

Læren af weekendens bogmesser er, at BogForum ikke har kvalt konkurrenterne. Man kunne frygte ensretning, men vi har fået mangfoldighed. Det er både bøger, læsere og forfattere bedst tjent med. mbh