Kristeligt Dagblad: Derfor er katedralerne vigtige

Godt at Notre Dame-katedralen i Paris nu bringes tilbage til livet

Nogle græd, da de hørte at Notre Dame-katedralen var brudt i brand. Andre knælede og bad foran den brændende bygning. Overalt i verden og især i Europa holdt folk vejret den aprildag for to år siden. Det var ikke kun det franske nationale symbol, der brændte, men Europas ældste, største og vigtigste symbol på kristenheden. Den fælles tro og kulturen, der fulgte med, samlede kontinentet i middelalderen, før Europa blev til nationalstater. Da kristenhedens idé i de seneste århundreder er kommet så stærkt under pres af gudløshed og verdsliggørelse følte mange nok også en indre apokalypse ved synet af den brændende katedral. Den forekom at være uforgængelig, og vi troede, at den ville holde til dommedag. Men ligesom der brister noget i børn, når de oplever, at deres far ikke er så stærk, som de troede, bristede der noget i mange den nat, da Notre Dame brændte.

Den tyske kansler Merkel sagde det enkelt og rammende, da hun fastslog, at Notre Dame de Paris er et symbol på vores europæiske kultur og den europæiske identitet.

Branden var en ulykke med stor symbolværdi.

Men nu begynder genopbygningen af den enestående katedral. Der er blevet ryddet op i brandtomten og afsikret mure i næsten to år.

Middelalderens store katedralbyggeri i Europa samlede folk og bidrog til at skabe nationerne. Det samme kan det store genopbygningsarbejde på Notre Dame-katedralen gøre. Og måske kan det bidrage til at skabe en ny bevidsthed om katedralens betydning, Ikke kun betydningen af den på Ile de la Cité i Seinen, men alle katedralers betydning.

Det er her millioner af turister flokkes til. Både troende og ikke troende søger de mod katedralerne. Ingen vil kunne besøge Paris uden at søge ind i Notre Dame, eller Rom uden at søge ind i Peterkirken, eller Barcelona uden at søge ind i La Sagrada Familia. Europa er katedralernes kontinent. De er som alle kirkerum et hjemsted for sjælen.

I deres storhed tvinger katedralerne mennesker til at løfte blikket. At være inde i katedralrummet giver fred i sindet. Den kommer oppefra, og det er også derfor, at man netop her kan slippe sine jordiske bekymringer.

Notre Dame er Frankrigs centrum, og kilometerstene tælles fra en broncestjerne, kilometre zero, nedfældet i en sten forna kirken.