DR og et rødt gab

Pinligt, hvis DR brugte dramaserier politisk

Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad
Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

Jamen, så fik vi det at vide. DR's tidligere dramachef Ingolf Gabold betragtede sig selv som en ”rød lejesvend”. Formålet med store tv-serier som ”1864”, ”Krøniken” og ”Borgen” var politisk, fortalte han i går til dagbladet Politiken.

”1864” om den slesvigske krig var for eksempel et modspil til den ”neonationalisme”, som Dansk Folkeparti står for. Partiets næstformand Søren Espersen kan knapt tro sin egen lykke over Gabolds bekendelser, mens både instruktør Ole Bornedal og DR's nuværende dramachef Piv Bernth mere eller mindre hændervridende afviser politiske motiver.

Hvad man end mener om DR's serier, er det pinligt, hvis tænkningen i dramaafdelingen har været så enøjet, som interviewet antyder. Propaganda af den art resulterer sjældent i andet end et stort gab. God kunst er mere tvetydig end de gammeldags westerns, hvor indianerne var de onde og cowboys de gode. Og hvis DR's mission virkelig var at bekæmpe Dansk Folkepartis neonationalisme, har det indtil nu været en temmelig kedsommelig fadæse. hhh