DR svigter den kristne arv

Programmer om kirke og tro er flyttet, og lytterne forsvinder

Det er almindelig kendt i Danmarks Radio, at man kan flytte selv meget populære programmer til tidspunkter, hvor de ikke har seere eller lyttere. Derfor kæmper medarbejderne indbyrdes om at få netop deres programmer og stofområder sendt på tidspunkter, hvor flest følger med.

LÆS OGSÅ:
"Det smager af, at DR ikke vil erkende problemet."

Ved omlægningen af radioens programmer den 1. november, da DR måtte afgive en FM-kanal til den licensfinansierede Radio24syv, tabte de kirkelige programmer kampen om den gode sendetid. Det har helt forventeligt haft en katastrofal betydning for radiolytningen.

Morgenandagten, som mere end 40.000 ofte forskellige mennesker har lyttet til dagligt, blev kørt ud på et sendemæssigt sidespor på DAB-radioen og som lydside til fjernsynets DR 2-kanal. Det førte i sidste uge til, at kun 8000 danskere lyttede med. Aflytning af programmet Mennesker og tro, der igennem årtier er blevet sendt søndag morgen og i sine udsendelser har fulgt kirkeåret, var blevet en fast del af mange danskeres faktiske trospraksis.

Med omlægningen blev programmet barberet ned til halv tid og sendes nu onsdag formiddag. Det har kostet næsten 4 ud af 10 lyttere. Programmet Religionsrapporten er også blevet halveret og har mistet hver tredje lytter.

Nu er al begrædeligheden ikke alene Danmarks Radios skyld. DR er blevet frataget en FM-kanal, fordi den tidligere regering med kirke- og kulturminister Per Stig Møller (K) i spidsen ville give P1s public service-udsendelser konkurrence.

Men marginaliseringen af Morgenandagten og et vigtigt program som Mennesker og tro er helt og holdent en følge af de beslutninger, der er blevet truffet i Danmarks Radio. Havde DR valgt at følge den public service-aftale, der er indgået med den forrige regering om at lægge særlig vægt på at formidle også den kristne kulturarv, havde den licensfinansierede mastodont ikke truffet de beslutninger, der har sendt radioens tros­programmer helt ud på sidelinjen.

I disse år får tro en voksende betydning for mange danskere, og kristendommens kulturskabende rolle er blevet sat til løbende debat. Det bør derfor være muligt for DR at give kirke- og trosområdet en bedre dækning end nu.

bjer