DR’s dårlige humor

P1 vil være sjovere, men burde vide bedre

DR’s dårlige humor

P1 vil være sjovere.

Sådan lød det frejdigt fra P1’s kanalchef, den tidligere ”Detektor”-vært Thomas Buch Andersen, i Politiken tidligere på sommeren.

Men ifølge flere end 400 underskrivere er der ikke meget at grine ad.

Ifølge dem og flere kilder, Kristeligt Dagblad har talt med, planlægger radiokanalen nemlig som led i en større relancering at nedlægge populære samtale- og magasinprogrammer som ”Eksistens” og ”Religionsrapport”.

DR har ikke ønsket hverken at be- eller afkræfte oplysningerne, men beslutningen vil ligge i udmærket forlængelse af tidligere udtalelser fra kanalchefen, som tiltrådte tidligere på året.

De eftertragtede unge lyttere svigter og går i stedet til konkurrenten Radio24syv, og skal man forstå kanalchefen, kan det skyldes, at P1 har taget ”alvoren, seriøsiteten og fagligheden lidt for alvorligt”. Ambitionen er at gøre radiokanalens programmer mere ”tilgængelige”, som det hedder på moderne journalistsprog.

P1 er fortsat landets største taleradiokanal med omtrent 655.000 ugentlige lyttere. Som sådan er den en samfundsinstitution, der i et stadig mere flakkende medielandskab har udmærket sig som den kloge radiokanal med tid til udfoldede argumenter, indsigt og perspektiv.

P1 har været det daglige højskoleophold for de mange nysgerrige lyttere, som ikke lader sig spise af med moderne taleradios stakåndede formater. Nu skal radiokanalen være ”som et godt måltid mad”. Men det lyder som tomme kalorier.

Blandt de seneste lanceringer er programmet ”Shitstorm”, hvor værten Abdel Aziz Mahmoud ser på, hvad der rører sig i den digitale debat, og udsendelsesrækken ”Punk”, hvor Adam Holm ”punker det i samfundet, han synes, skal punkes”.

Selv har kanalchef Thomas Buch Andersen demonstreret sit åndelige vid i et interview til Eurowoman, hvor svaret på det ”mest overvurderede” lød: ”Religion. Så meget skidt på jorden for et evigt liv i himlen. Og det sidste tror jeg ikke på.”

På den baggrund forstår man naturligvis, hvorfor et program som ”Religionsrapport” må lade livet for væsentligere sager, som kanalchefen tror på.

Men måske skulle de gode folk på DR lytte lidt mere til deres egne programmer i stedet for at nedlægge dem med afsæt i egne religionsforskrækkede mavefornemmelser for det gode måltid.

Så ville de nemlig erfare, at åndelige, eksistentielle og religiøse spørgsmål ud over at være en afgørende del af virkeligheden for mange velinformerede, videbegærlige radiolyttere også står centralt i debatten om, hvor Danmark er på vej hen i disse år.

Det er en tid, hvor der mere end nogensinde er brug for medier, som insisterer på perspektiv og viden om alt det, der ikke kan faktatjekkes af ivrige ”Detektor”-journalister. Og brug for formater, som tager sig tiden til det. Radio- og tv-programmer, som forsøger at være sjove, er der til gengæld rigeligt af.

Der er ikke noget galt med at have det sjovt. Men med seks tv-kanaler og otte radiokanaler burde DR kunne finde plads til det. Så P1 fortsat kan danne rammen om den samtale, der i al sin langsomhed gør os alle klogere.