Egyptiske værdier

Sharia venter lige om hjørnet, hvis egypterne skal bestemme

– Sharia skal ikke diskuteres i FN's Menneskerettighedsråd, og den slags emner bør undgås, da vi ikke har religiøse eksperter her i rådet, siger Daru Romulus Costea, der er afgående formand. -
– Sharia skal ikke diskuteres i FN's Menneskerettighedsråd, og den slags emner bør undgås, da vi ikke har religiøse eksperter her i rådet, siger Daru Romulus Costea, der er afgående formand. -.

Det er ikke svært at se det opmuntrende i de folkeprotester, der præger den arabiske verden i disse uger. Hvem ønsker ikke for sine medmennesker, at også de kan leve under ordnede forhold i demokratiske retsstater, der respekterer grundlæggende menneskerettigheder. Derfor har vi også i denne avis betegnet oprøret mod de despotiske mellemøstlige styrer som et "arabisk forår" og spekuleret over, om den folkelige protest er tændt af samme gnist som den, der i 1980'erne i Østeuropa førte til Murens fald.

Men helt sikkert er det, at den form for demokrati, som måtte blive indført i Egypten, ligger lysår fra den demokratiform, der præger Europa. Hvor vi i Europa er vant til at tænke på, at det altid er humaniserende for et land, at det overgår fra diktatur til folkestyre, tyder meget på, at det ikke nødvendigvis bliver tilfældet i Egypten. Også selvom Det Muslimske Broderskab bliver holdt fra magten, er den brede befolknings værdier så problematiske, at de set med vestlige øjne virker skræmmende.

Det amerikanske analyseinstitut Pew Forum on Religion and Public Life har ved meningsmålinger undersøgt en række arabiske befolkningers værdier. Egypten er det folkerigeste land og blandt de mest konservative i regionen. 85 procent af egypterne mener, at det er godt, at islam spiller en stor rolle i det politiske liv. Lidt mere end 50 procent af egypterne vil adskille mænd og kvinder på arbejdspladserne, og et stort flertal af egypterne er på linje med pakistanerne, når det gælder holdningen til de islamiske strafferegler. Mere end tre ud af fire egyptere er tilhængere af stening til døden for utroskab; mere end tre ud af fire egyptere støtter en straffelov, der foreskriver pisk og afhugning af hænder for tyveri og røveri, og mere end tre ud af fire – helt præcist 84 procent – støtter dødsstraf til alle, der konverterer fra islam.

Det er ikke sådan, man i Vesten forestiller sig, at folkestyret kommer til udtryk.

Inden man i udelt begejstring hylder udviklingen i den arabiske verden mod større frihed og demokrati, er det værd at huske på, at eneherskere som Mubarak ikke bare har undertrykt og udnyttet sit folk, men også beskyttet det mod sig selv.

bjer