Prøv avisen

Ekstra Bladet som sandhedsvidne

"Ekstra Bladet prøver at gøre sit eget troværdighedsproblem til hele pressens. Det bør ikke lykkes, for langt de fleste journalister og redaktører arbejder med meget høj etik", skriver Erik Bjerager i dagens leder. Foto: Jens Nørgaard Larsen Denmark

Om avisen havde troværdighed tilbage, blev den tabt i denne uge

Ekstra Bladets politiske journalist og chefredaktør, der som de første blev afhørt i Skattesagskommissionen i denne uge, står ynkeligt og afklædte tilbage efter deres patetiske optræden foran kommissionen. Offentligheden fik indblik i den usympatiske måde, hvorpå avisen også bedriver journalistik, blandt andet ved at lade sig misbruge politisk for at få en god historie. Hverken journalist eller chefredaktør kunne fremlægge bevis for sidste års afsløring af, at den daværende skatteministers spindoktor skulle have været kilde til den læk af statsministerparrets skatteforhold, som blandt andet nu efterforskes af kommissionen.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Ekstra Bladet lod sig bruge i spin

I december fik Ekstra Bladets chefredaktør et anfald af samvittighed og besluttede sig for at bryde pressens lægeløfte, reglen om kildebeskyttelse. Avisen påstod dengang, at spindoktoren forgæves havde prøvet at lække dele af de fortrolige papirer til Ekstra Bladet. Det viste sig ved afhøringen at være Ekstra Bladet, der hæmningsløst havde ringet til spindoktoren for at få fat i de fortrolige papirer. De e-mails og optagelser af samtalerne, der skulle have været avisens lovede dokumentation, var forsvundet.

Som afledning for pinlighederne har avisens chefredaktør sat sig på moralens høje hest for at gøre op med den usunde kultur, som han påstår hersker mellem presse og spindoktorer på Christiansborg.

Det forsøg på afledning er en spindoktor værdigt. Ekstra Bladet prøver at gøre sit eget troværdighedsproblem til hele pressens. Det bør ikke lykkes, for langt de fleste journalister og redaktører arbejder med meget høj etik.

Spindoktorer er for deres del en professionalisering og synliggørelse af et forhold mellem politikere og presse, der altid har eksisteret. Deres væsentligste opgave er at servicere pressen og offentligheden, ikke at smede rænker.

Det står medierne frit for at takke nej til tilbud, der overskrider en moralsk grænse, men det fordrer, at man har en moralsk grænse.

Den tidligere skatteministers spindoktors skyld blev ikke bevist i denne uge, og i et retssamfund er man uskyldig, indtil det modsatte bevises. Ekstra Bladet afslørede derfor ikke spindoktoren, men sig selv.

Velkommen på forsiden.