Prøv avisen

En larmende tid

Når lukkeloven afskaffes på mandag, er det en forventelig udvikling i en tid, der er født modstander af fordybelse og stilhed. Foto: KASPAR WENSTRUP

I stilhed møder vi Gud og os selv

Når lukkeloven afskaffes på mandag, er det en forventelig udvikling i en tid, der er født modstander af fordybelse og stilhed. Et stigende antal butikker og medier råber efter os i en evig kamp for at tiltrække os ved at grine højest, chokere mest og tilbyde de mest farverige produkter. Nogle fravælger reklamer i postkassen, men det underlige er, at mange også vænner sig til larmen. Og vender sig væk fra stilheden.

LÆS OGSÅ: Kunstnere opfordrer til at søge ind i stilheden

Musiker og professor Michala Petri siger i dagens avis, at mange mennesker i vor tid har et panisk forhold til stilhed. Når børn i dag har flere skærme og flere lydbilleder kørende samtidig, udvikler de sig blot i forlængelse af den opskruede kultur, vi overdrager dem.

De stille zoner i livet svinder ind. Vi kan møde Gud i stilheden, men det kræver, at vi skaber et stille rum. En larmende tid som vores gør det lettere at vende Gud ryggen.

Men frygten for stilhed giver også svære kår for eftertanke, selvrefleksion og ånd. For den, der undgår stilhed, undgår i virkeligheden også sig selv. AEM