Prøv avisen

En modig reform

Foto: Leif Tuxen

Regeringen sætter alt på ét bræt med sin 2020-reform

Det er ikke hver dag, man oplever politikere, der afviser at fedtspille eller fortie sandheden om rigets tilstand for at sikre sig vælgernes opbakning.

VK-regeringens reformpakke, der har til formål at tilpasse dansk økonomi en ny virkelighed frem mod 2020, er ikke drømmen af et valgoplæg. Tværtimod er det tvingende nødvendigt at fremsætte reformforslag, som store del af de velfærdselskende vælgere er imod.

Hvis man som borger ser bort fra den personlige interesse, man kan have i at lade sig pensionere tidligt på statens – det vil sige de øvrige borgeres – regning, er det indlysende, at efterlønnen er uholdbar. Det er både økonomisk og politisk forkert at betale arbejdsduelige mennesker for ikke at arbejde. Pengene, der i dag bruges på de raske, bør i stedet bruges på de syge, de gamle eller samfundets svageste. En afskaffelse af efterlønnen vil samtidig være et opgør med den usunde kultur, som efterlønnen er med til at understøtte, at borgere på 60 år og derover ikke hører til på arbejdsmarkedet.

Sammen med en afskaffelse af efterlønnen er det rigtigt at indføre den nyopfundne "seniorførtidspension" til danskere, der er slidt ned af hårdt fysisk arbejde.

Regeringen har sat alt på ét bræt med sit udspil til reformer, som nok burde have været endnu mere omfattende, hvis landets økonomi for alvor skulle tilpasses en ny global virkelighed. Men regeringen er allerede gået langt ved at indtage den sunde holdning, at det, man låner til forbrug, også skal betales tilbage. For både en familie og en nation er der grænser for, hvor stor en gæld man kan skubbe foran sig til de næste generationer.

Oppositionens økonomiske politik er mere risikabel og uigennemsigtig. S-SF vil i al væsentlighed ikke spare, men lade danskerne arbejde lidt mere. De rigeste skal beskattes hårdere, landet skal låne sig til vækst, og så må vi ellers håbe, at enderne mødes en dag.

Den holdning er hverken sikker eller farbar, men ifølge meningsmålingerne giver den desværre vælgeropbakning. De kommende uger vil vise, om et ansvarligt politisk flertal i Folketinget kan samles om reformudspillet. Hvis ikke, må vælgerne besinde sig og skabe et nyt ansvarligt flertal, der kan.

bjer