En ny fransk revolution

Le Pen vil være en Trump i hjertet af Europa, en opløsende kraft, hvis opskrift på revolution ikke vil være til gavn for kontinentet
Erik Bjerager

Det franske præsidentvalg kan få store følger, også for EU

Når de franske vælgere stemmer ved første runde af præsidentvalget på søndag, kan resultatet blive noget nær en ny fransk revolution. Der er lagt op til et opgør med det etablerede politiske system og en lammet fransk stat, der ikke har evnet at reformere sig i de seneste årtier. Den franske økonomi er gået i stå, arbejdsløsheden er betydelig, og det samme er den folkelige utilfredshed med de etablerede politikeres alt for ringe evne til at skabe fornyelse og forandring.

Når første runde af præsidentvalget er ovre søndag aften, vil både socialistpartiet og republikanerne, der har været ene om at dele præsidentposten i 60 år, med stor sandsynlighed være en skygge af sig selv. De to præsidentkandidater, der ligger bedst i de i øvrigt meget tætte meningsmålinger, er Marine Le Pen, den karismatiske leder af højrefløjspartiet Front National, og lederen af bevægelsen ”En Marche”, centrum-venstrepolitikeren Emmanuel Macron.

Deres hastige opstigning på den politiske himmel er endnu et eksempel på opløsningen af den gamle politiske orden i Europa og USA. Traditionel politik har orienteret sig efter en fordelingspolitisk akse mellem

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.