En østrigsk lærestreg for Europa

Afsløringerne i ”Ibizagate” viser behov for at styrke demokratiet

Det har med rette kostet den østrigske regering livet, at Frihedspartiets nu forhenværende vicekansler og formand, Heinz-Christian Strache, sammen med en partifælle er blevet filmet med skjult kamera, mens de over et flere timer langt drukgilde på den spanske ø Ibiza i juli 2017 lover en angiveligt russisk oligarkniece lukrative statskontrakter og indflydelse på østrigsk politik som modydelse for rundhåndet støtte. På ublu vis giver de hende tips til at omgå reglerne for partistøtte og få overtaget kontrollen med landets største avis, Kronen Zeitung. Strache erkender blandt andet bramfrit, at han ønsker sig et partikontrolleret medielandskab a la det, Viktor Orbán har skabt i Ungarn. Han stempler journalister som prostituerede og er åben for at ”tale om hvad som helst”, hvis russeren kan hjælpe Frihedspartiet med at vinde valget senere samme år – hvor partiet faktisk blev lukket ind i regeringsvarmen.

Optagelserne af de to storskrydende politikeres dybt amoralske og efter alt at dømme også ulovlige tilbud vækker mindelser om en dårlig krimi, men er langt mere alvorlige. Ikke kun for Østrigs omdømme og landets demokratiske robusthed, hvor der nu er behov for at starte på en frisk med et tiltrængt nyvalg og en grundig efterforskning.

For den såkaldte Ibizagate har blotlagt en manglende respekt for retsstaten og dens demokratiske institutioner, som åbenbart opfattes som nyttige redskaber for egen vindings skyld. Og som intet har at gøre med den højt-besungne kærlighed til fædrelandet, som højrenationalister som Strache ynder at kapre stemmer med under dække af at kæmpe befolkningens sag mod eliterne.

Hans parti er ikke det eneste af de indvandringskritiske, EU-skeptiske partier i Europa, som på det seneste er blevet afsløret i at være til fals for russisk indflydelse. Matteo Salvinis italienske Lega Nord, Marine Le Pens franske National Samling, Viktor Orbáns ungarske Fidesz og tyske AfD har på hver deres måde omfavnet Putins Rusland og dermed på bekymrende vis solgt ud af de værdier, de europæiske demokratier er bygget på.

Selvom det endnu er uvist, hvem der står bag de yderst professionelle optagelser, kan det ikke udelukkes, at det er en vestlig efterretningstjeneste, som ville stække Putins forsøg på at undergrave EU – og som derfor bevidst har tilbageholdt videoen så længe.

Derfor bør den østrigske skandale også tjene som en lærestreg for Europa her få dage før europaparlamentsvalget.

Skadefryd er ikke på sin plads, når mange politikere fra de traditionelle partier nu stempler alle højrenationalister som korrupte og håber på en mobilisering imod den fremmanede nationalistiske højrebølge ved valget. Der er brodne kar i alle politiske lejre, men det politiske eksperiment, som blev indvarslet med Frihedspartiets regeringsdeltagelse, har lidt skibbrud. Det samme har Orbáns nylige hyldest af en østrigsk model for resten af Europa. Læren må derfor være: Europas demokratiske institutioner bør styrkes gennem en høj valgdeltagelse, pressen skal være fri, retsstaten gælder for alle.