Prøv avisen

Et folkedrab

Pinligt knæfald for Tyrkiet

Det Kongelige Biblioteks beslutning om at lade den tyrkiske ambassade i Danmark lave en alternativ udstilling om det tyrkiske folkedrab på den kristne armenske befolkning er pinlig og ydmygende for bibliotekets ledelse. Biblioteket står bag en lille udstilling om folkedrabet på Københavns Universitet. To modige danske kvinder, Karen Jeppe og Maria Jacobsen, hjalp den armenske befolkning, mens udslettelsen fandt sted i perioden 1915-20. Især Maria Jacobsens dagbog vidner om den systematiske udryddelse. Det samme gør alle seriøse historikeres forskning.

Tyrkiets benægtelse af folkedrabet bør være en central anstødssten for landets optagelse i EU. Et demokratisk land må kunne forholde sig kritisk til sig selv og sin historie. Det kan Tyrkiet ikke. Præsident Erdogan har sagt, at muslimer ikke begår folkedrab.

Den tyrkiske benægtelse af folkedrabet er en skamplet på landet, og den danske indrømmelse over for Tyrkiet er utilstedelig. Folkedrabet fandt sted ligesom holocaust, og det må en seriøs forskningsinstitution ikke betvivle. bjer