Prøv avisen
Leder

Et forsvar for Danmark

Truslen kommer nu fra flere sider. Derfor skal forsvaret styrkes

Hvis man vil forstå, hvad der udfordrer Danmarks sikkerhed, er Kastellet i København et godt sted at begynde. Her arbejder fortsat flere hundrede militærfolk i den gamle forsvarsbastion, der blev bygget som en del af Københavns befæstning i 1600-tallet. I dag er Kastellet både centrum for en del af forsvaret og yndet udflugtsmål for turister og københavnere. Stedet emmer af fred og fordragelighed, og det er her svært at forstå, at der overhovedet er noget, der kan true Danmark.

Men truslen er der. Forsvarets Efterretningstjeneste holder til her og kortlægger ikke mindst den digitale trussel mod Danmark. I et hjørne af Kastellet indviedes for seks år siden det, der officielt hedder ”Monument over Danmarks Internationale Indsats” med navneinskriptioner på de mange omkomne soldater i internationale operationer siden 1948. Ikke mindst i de seneste år har krigene i Irak og især Afghanistan kostet mange soldaters liv. Efter den kolde krigs ophør blev forsvaret ændret fra at fokusere på dansk territorium til at være et ekspeditionskorps, der kunne indsættes mod en fjern fjende som Taleban. Nu svinger pendulet tilbage, for det er igen blevet nødvendigt med et stærkt forsvar af de danske grænser og af dansk suverænitet.

Forsvaret skal ikke kun kunne tage ud i verden og udkæmpe små krige, men også være i stand til at udkæmpe en stor forsvarskrig her og i vore allierede nabolande. Samtidig skal det blive bedre til at forsvare Danmark mod digital krigsførelse.