Europa klarer skærene - for nu

Den græske tragedie er afværget, men hårdt arbejde er i vente

Kerrin Linde, udenlandsredaktør på Kristeligt Dagblad.
Kerrin Linde, udenlandsredaktør på Kristeligt Dagblad.

Flere af euro-zonens stats- og regeringschefer erkendte i går morges, at deres 17 timer lange topmøde - deres længste nogensinde - havde været en barsk omgang.

Men samtidig drog de alle et højlydt lettelsens suk, fordi de fik forhindret katastrofen: Grækenland er fortsat medlem af euro-zonen, og det er alt andet lige bedre for Europa end økonomisk, politisk og socialt kaos.

Selvom alle efter maratonmødet havde travlt med at sige, at ingen havde tabt ansigt, så ramte den borgerlige græske avis Kathimerini plet med en satiretegning, der viste en nøgen premierminister Alexis Tsipras vende hjem til Athen med en tønde om livet.

For afklædt, det blev han i Bruxelles.

Venstrefløjspolitikeren, der for seks måneder siden blev valgt på løftet om at stoppe EU's ydmygende sparediktat, skal nu senest i morgen have vedtaget de første konkrete skridt til en pensionsreform og skatte- og momsstigninger i et parlament, hvor han står over for et internt opgør i sit Syriza-parti.

Der er tale om langt mere vidtrækkende reformer end dem, han hele tiden har bekæmpet, og som grækerne sagde nej til ved forrige søndags folkeafstemning.

Tsipras hævder, at han opnåede sit vigtigste mål, en gældssanering, men nok en gang taler han med to tunger ude og hjemme.

For de andre euro-ledere vil kun tale om eventuelt at forlænge fristerne for at afdrage på kreditter, hvis Grækenland øjeblikkeligt leverer varen.

Efter seks måneders højtråbende forhalingstaktik, som kun har gjort den græske krise værre og kostet landets borgere og banker dyrt, er det nu op til Tsipras at bevise, at han faktisk kan handle.

Ellers falder gårsdagens aftale til jorden, og der vil fornuftigt nok ikke blive indledt konkrete forhandlinger om en tredje hjælpepakke på 86 milliarder euro.

Som det hedder i topmødets sluterklæring, er der et ”altafgørende behov for at genopbygge tilliden” til de græske myndigheder.

Men tilliden er også gået fløjten internt blandt euro-landene, hvis samarbejde undervejs balancerede på en knivsæg.

Den tysk-franske akse, der er så vigtig for EU's sammenhold, led et alvorligt knæk, da Tyskland foreslog muligheden for en græsk euro-timeout - noget, Frankrig nægtede at acceptere.

I sidste ende fik den tyske forbundskansler, Angela Merkel, de fleste af sine krav igennem, og selvom det letter presset på hende derhjemme, fremstår hun heller ikke som nogen vinder.

For med sin hårde sparekurs har hun splittet euro-landene, samtidig med at der mangler en konkret plan for, hvordan Grækenland kommer tilbage på vækstsporet.

Det er gift for et samlet Europa, hvis respekten for hinanden går fløjten, og det er langtfra givet, at det hårdt tilkæmpede kompromis klarer et realitetstjek.

Grækerne har før lovet at gennemføre reformer, som siden har samlet støv, og de seneste dages mødemaraton har nok en gang afsløret de store mangler, der er ved konstruktionen bag møntunionen.

Det europæiske projekt er blevet en patient, som trænger til at blive genoplivet med nye visioner og klare politiske mål.