Prøv avisen

Facebook, etik og det nye frisprog

Facebook skaber en illusion af at være i et privat rum, og mange undervurderer derfor slagkraften i deres ord, skriver Jakob Holm

De nye medier og foragten for autoritet truer fremtidens debat

De der biskopper skulle de ikke finde en talsmand fra dette århundrede? Præster får lov at vie homoseksuelle, men de kan også sige nej tak. Denne åbenbart helt uhyrlige mulighed får biskopper til at blive tøsefornærmede: nu skal alle vielser ud af kirken, siger de. Har de mon overvejet konsekvenserne? Der røg lige hver fjerde kunde i butikken.

LÆS OGSÅ: Myndigheder må snage i din facebook-profil

Den almindelige læser er undskyldt, hvis han eller hun tror, at de ovenstående ord stammer fra et anonymt læserbrev til Kristeligt Dagblad. Det gør de desværre ikke. De stammer fra fødevareminister Mette Gjerskov (S), der i denne uge åbenbart følte trang til fyre denne bredside af mod bispekollegiet på det sociale medie Facebook.

At en dansk minister kan tale sådan om folkekirkens biskopper vil givetvis undre mange folk, men de kan lige så godt vænne sig til det, for Gjerskovs sprogbrug er et tidstypisk tegn. Tidligere tiders mere høflige og etiske omgangsform er nemlig blevet suspenderet på Facebook og andre lignende medier og erstattet af et nyt frisprog, der med professor Niels Jørgen Cappelørns ord truer med at undergrave ikke blot politikernes egen troværdighed, men den offentlige debat i det hele taget.

At den politiske debat bliver mere primitiv og forfladiget af de nye medier bliver ofte undskyldt med, at Facebook stadig er nyt og uprøvet territorium for de fleste politikere og de generationer, de tilhører. Facebook skaber en illusion af at være i et privat rum, og mange undervurderer derfor slagkraften i deres ord.

Denne argumentation er ikke troværdig, når det gælder en toppolitiker som Mette Gjerskov. Hun ved udmærket godt, at Facebook ikke er en lukket (ryge)kabine, som man kan sende et hvilket som helst røgsignal fra. Det bramfri sprog og den smarte tone er helt bevidst valgt af Gjerskov for netop at maksimere slagkraften i ministerens udtalelser om biskopperne, som hun tydeligvis finder latterlige.

At Mette Gjerskov interesserer sig for folkekirken og teologi er nyt for de fleste. Hvor dybt interessen egentlig går, kan man have sin tvivl om, når medlemmer af folkekirken betegnes som kunder i butikken.

Men på Facebook er viden absolut ikke i høj kurs. Følelser er langt vigtigere nu efter nedbrydelsen af autoriteter op gennem det 20. århundrede. Denne nedbrydelse er nu nået så langt, at mange mennesker fuldstændig ignorerer autoritet bygget på faglig viden. Sådan føler jeg, og mit syn på sagen kan være lige så godt som dit!

Hvad der i udgangspunktet startede som en sund skepsis over for autoriteter, er nu kammet over i en til tider fordummende foragt for viden. I kombination med nye medier som Facebook kan denne cocktail blive farlig for det fremtidige debatniveau i det offentlige rum.