Forklædt som religion

Scientology tjener fortsat penge under dække af noget andet

Scientology fører ikke til højere åndelig afklarethed. I stedet bliver man ført ind i en blindgyde, hvor man bliver fordummet. De lover åndelig frelse, og til en vis grad kan man opleve, at man er på vej mod det. Og det bruger Scientology til at lokke folk dybere ind i det hele og tappe dem for flere og flere penge.

Ordene ovenfor stammer fra Robert Dam, en afhopper fra Scientology, som Kristeligt Dagblad i går bragte et interview med, efter at han for nylig har udgivet en bog om sin exit fra bevægelsen, som det berømte amerikanske magasin Time engang døbte Grådighedens kult.

Robert Dams bog blev positivt anmeldt her i avisen den 28. september som en fremragende indføring i Scientologys uhyggelige parallelverden, men siden da har Scientologys informationschef i Danmark, Anette Refstrup, forsøgt at miskreditere Robert Dam i et debatindlæg her i avisen den 12. oktober, hvor Robert Dam ikke helt uventet fremstilles som en pengegrådig og upålidelig person. En taktik, bevægelsen førhen har brugt mod kritiske afhoppere.

Scientology-bevægelsen blev grundlagt omkring 1951 af den amerikanskfødte science fiction-forfatter Lafayette Ronald Hubbard. I udgangspunktet var bevægelsen faktisk slet ikke en religion, men snarere en slags terapiform baseret på Hubbards idéer om dianetik, en teknik, hvorved mennesket ifølge Hubbard kunne forøge sin intelligens.

Men bevægelsen stødte ret hurtigt på modstand, både i USA og endnu mere i Europa. Bevægelsen besluttede derfor at forsøge at blive registreret som religion med de frihedsrettigheder, det giver, ikke mindst på det skattemæssige område. Det betød, at bevægelsen herhjemme skiftede navn fra Scientology til Scientologi Kirken, uden at bevægelsen af den grund nogensinde er blevet anerkendt som trossamfund i Danmark.

Om Scientology igen i fremtiden vil forsøge at blive registreret som anerkendt trossamfund i Danmark, må stå hen i det uvisse, men meget tyder på, at det har lange udsigter med den skepsis, bevægelsen møder her i landet. Meget tyder dog på, at bevægelsen godt selv er klar over, at navnet Scientology i dag er så belastet, at det enten må skjules eller gemmes væk, hvis der fortsat skal tjenes penge til bevægelsen i Danmark.

Denne tanke bekræftes til fulde af Kriste-ligt Dagblads historier om bevægelsen i avisen i dag og i går. I går fremgik det, at bevægelsen tilbyder lektiehjælp og undervisning for penge uden at gøre det klart for forældrene, at Scientology står bag. I dag kan man læse om et par fagligt svage friskoler, der heller ikke vil kendes ved deres økonomiske binding til Scientology. holm