Spejderne er værd at spejde efter

Danmark har brug for mere frivillighed og fællesskab

Morten Thomsen Højsgaard, redaktør Kristeligt Dagblad
Morten Thomsen Højsgaard, redaktør Kristeligt Dagblad. Foto: Leif Tuxen.

Vådt dansk sommervejr har ikke kunnet forhindre knap 40.000 deltagere på Spejdernes Lejr 2017 i at få en oplevelse for livet. Midt i de historiske omgivelser ved Dybbøl Mølle, Kær Vestermark og Als, hvor blodige kampe om dansk identitet og selvstændighed fandt sted i 1864, mødes børn og unge, ledere og frivillige netop i disse dage til en imponerende opvisning i fredeligt samarbejde og stærkt fællesskab. Fem spejderkorps har trodset indbyrdes forskelle og er gået sammen for at skabe landets største spejderbegivenhed.

Med god grund er opmærksomheden stor. Når prinsesse Benedikte, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), partileder Mette Frederiksen (S) og en lang række andre politikere aflægger lejren et besøg, er det således ikke kun snobrød, sommersjov eller spejderskjorter, de ser.

De er også vidner til en levende vision om, hvordan et godt samfund kan være, hvordan mennesker af egen drift kan samarbejde og tage ansvar, hvordan børn og unge kan udvikle sig i rammer, der på én gang er trygge og udfordrende, hvordan ledelse gennem motivation, værdier og relationer snarere end magt kan løfte en gruppes præstationer bemærkelsesværdigt.

En undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for Spejdernes Lejr, viste ifølge Politiken forleden, at spejdere er langt mere tilbøjelige til at engagere sig i frivilligt arbejde end den øvrige befolkning. Rigtig mange frivillige i forældrebestyrelser, boligforeningers bestyrelser, frivillige inden for sport og tillidsfolk har også været spejdere. Adskillige erhvervsledere kan føre deres interesse for at påtage sig opgaver og vilje til at præge udviklingen tilbage til deres tid som spejdere. Erhvervsmanden Lars Kolind har ligefrem kaldt spejderbevægelsen, der historisk har haft en forankring i kristne værdier, for verdens bedste lederprogram.

På en mark ved Sønderborg er Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig med andre ord i gang med at udføre et stykke vigtigt, samfundsopbyggende arbejde, som sætter sig spor i tusinder af børn og unges liv og præger dem i en positiv retning. At størstedelen af arbejdet udføres af omkring 4000 frivillige gør kun indsatsen endnu mere respektindgydende.

Jammer og bekymringer kan der ellers være nok af, når det gælder den unge generation, som vokser op i en selfie-tid med alt fra præstationsangst over mobilmobning til bandekonflikter og stridigheder om integration. Der er bestemt unge, som har problemer. Der findes så afgjort også dybe udfordringer i samfundet, som spejderbevægelsen og andre kirkelige eller frivillige børne- og ungdomsorganisationers arbejde ikke kan ændre på. Men det er opmuntrende, som tidligere omtalt her i avisen, at spejderorganisationerne igen oplever så stor fremgang, at der er blevet brug for ventelister i flere byer.

Vi har brug for mere frivilligt engagement, fredelig brobygning, forpligtende fællesskab. Vi har brug for stærke værdier at spejde efter og spejle os i. Spejdernes Lejr viser vej, ikke bare på Kær Vestermark, men for Danmark.