Prøv avisen

Handicap er et vilkår

©PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN/PELAEZ Julio ; Thionville 15 octobre 2009 logo HANDICAPE Foto: .

Langt ude at anse handicap for fejl, der kan give erstatning

Alle forældre ønsker sig som udgangspunkt et sundt barn, og med de seneste 10 års mange tilbud om undersøgelse af det ufødte barn er mange kommet den drøm nærmere. Således er eksempelvis antallet af børn, der fødes med Downs syndrom, faldet drastisk, fordi de fleste forældre, der får stillet denne diagnose på deres ufødte foster, vælger en abort. Men at tro, at undersøgelserne er det samme som en garanti for et rask barn, er naivt. Ikke alt kan forudses og undersøges, og skulle en læge overse en misdannelse eller en kromosomfejl, er det et vilkår og ikke noget, der bør kunne lede til klagesager og erstatninger.

LÆS OGSÅ: Flere handicappede vil søge erstatning

Som det fremgår af dagens avis er denne type sager endnu kun ganske få herhjemme, ligesom vi endnu ikke har set handicappede selv, der klager over at være blevet født. En tendens, der kendes fra udlandet, blandt andet USA og Israel. Hertil bør det heller aldrig komme i Danmark. En af årsagerne til, at det er kommet så vidt i visse andre lande, er blandt andet ønsket om økonomisk erstatning, der kan være med til at gøre livet mere tåleligt for den handicappede og dennes familie. I Danmark hjælper samfundet derimod handicappede med behandling, pleje og institutionspladser i det omfang, det er nødvendigt. Netop fordi det ikke er den enkeltes ansvar at være født med et handicap.

Der lurer en reel risiko for, at dette med tiden kan ændres, idet de mange muligheder for at undersøge det ufødte barn kan føre til den fejlagtige opfattelse, at handicap er noget, man kan vælge til eller fra og vælger forældrene et handicappet barn til, må de også selv bøde for dette. Det vil ikke alene påvirke den enkelte familie, men også sende et signal til omgivelserne om, at nogle børn er mere værd end andre, ligesom holdningen om, at man selv er ude om det, kan brede sig. Der påhviler alle et stort ansvar for, at det ikke går så vidt. Det gælder politikere, hvoraf flere i det forgangne år har udtalt sig om handicappede som nogle, det var for dyrt at have. Det gælder også de læger, der i deres fascination og glæde over de mange nye undersøgelser kan komme til at foregøgle kommende forældre og alle andre, at handicap er noget, man selv er herre over.