Prøv avisen

HCA i skolen

De vigtigste tiltag i Andersen-året foregår i landets skoler

DENNE WEEKEND MARKERER den foreløbige kulmination på fejringen af H.C. Andersen i 200-året for hans fødsel. Over alt i landet afholdes arrangementer i nationaldigterens navn, og på teatre og museer, i kirker og kunstforeninger er man klar til publikumstilstrømningen.

I Parken i København i morgen aften blændes således op for et show med 40.000 tilskuere og et budget på 50 mio. kr., der transmitteres til milliarder af seere verden over. Kongehuset og landets politiske elite vil sammen med publikum og de mange H.C. Andersen-ambassadører overvære et show, der indeholder udsnit af 13 kendte Andersen-eventyr fortolket af forskellige kunstnere.

ALLE KOMMERCIELLE SEJL er med andre ord sat til for at fejre fødselsdagen. De mange tiltag er ikke alle lige relevante, og der har op til fødselsdagen været fremført berettiget kritik af adskillige forhold. F.eks. kender flere af de celebre H.C. Andersen-ambassadører stort set ikke forfatterskabet. Og udvalget af kunstnere til showet i Parken er for enhver betragtning ringe. Her gik man og troede, at middelmådigheder som franske Jean-Michel Jarre, Aha-forsangeren Morten Harket og amerikanske Tina Turner for længst var forsvundet i nådig glemsel, men nej, de fallerede stjerner dukker nu op som hovednavne i morgen til fortolkning af Andersens eventyr.

På andre områder har HCA-arrangørerne ikke haft besvær med at lokalisere gedigne folk med pondus som f.eks. litteraturkritikeren Harold Bloom, der i dag gæsteforelæser på Syddansk Universitet om Andersen. Problemet med valget af Bloom er blot, at han ikke har skrevet særlig meget om Andersen, og efter eget udsagn ikke rigtig aner, hvorfor netop han er udvalgt som H.C. Andersen-ekspert og modtager af en pris på 400.000 kr. Han er vel udvalgt, fordi han er en akademisk superstjerne, men hjemlige Andersen-forskere har nu ligeså begavede ting at sige om Andersen som Harold Bloom.

PERSPEKTIVET ER IMIDLERTID vigtigt at holde sig for øje. Det var forventeligt, at kommercielle hensyn med minimal forbindelse til Andersens værk har frembragt nogle absurde situationer op til weekendens fejring. Det gode er, at den megen fokus på Andersen her i 200-året efter alt at dømme medfører en øget interesse for eventyrdigterens værk. Og det er og bliver værket, der er vigtigst. Som dr.phil og leder af H.C. Andersen-Centret i Odense, Johan de Mylius, siger om Andersen i dagens avis: "Uanset hvor meget han rejste, besøgte herregårde og gik i teatret, gik det meste af hans tid med at skrive".

Det er i bøgerne, det virkelig interessante foregår, og Andersen skal nok blive læst. Ikke nødvendigvis i mediebranchen eller blandt de ansvarlige for årets mange Andersen-events, men der hvor det virkelig tæller: i de danske skoler. Her læses Andersen med glubende interesse, for ansvarlige lærere har heldigvis grebet chancen i år til at åbne Andersens verden for utallige skolebørn. Dét er langt vigtigere end nok så mange spektakulære og i sidste ende ligegyldige events, for i skolen fødes fremtidens læsere.

mbh