Hektisk børne-tv er et spejl af tiden

Forældre må gå forrest, hvis børn skal evne at fordybe sig

Morten Rasmussen
Morten Rasmussen . Foto: Leif Tuxen.

Ville en tv-producent anno 2018 sige god for et børneprogram med en trædukke, som i et – mildt sagt – langsomt tempo taler om vind og vejr med sin kvindelige medvært? Eller hvad med et program, hvor en ældre mand klipper papirklip?

Nej, begge idéer ville formentligt blive skrottet ganske tidligt i processen med deres åbenlyse mangel på drama, tempo og hurtig underholdning. Ikke desto mindre er der tale om to af dansk børne-tv’s klassikere, ”Ingrid og lillebror” samt Jørgen Clevins ”Legestue”.

Nu skal man ikke forfalde til overdreven nostalgi, for måske de højtelskede programmer fra 1960’erne og 1970’erne ikke kun har fået deres særlige status, fordi de var helt unikke, men fordi der dengang ikke var andre alternativer. Det er der derimod i dag, faktisk så mange, at børnenes gunst forsøges vundet med en myriade af programmer, der med hurtige klip og et hektisk tempo skal fastholde opmærksomheden, så børnene ikke zapper videre til en af de mange andre kanaler. Ja, overordnet er tempoet blevet så højt, at det kan forringe børnenes evne til opmærksomhed og fordybelse, advarer fagfolk i Kristeligt Dagblad i dag.

Der produceres stadig masser af godt børnefjernsyn, og her formår det så ofte udskældte DR med sin børne- og ungdoms-afdeling at fastholde sin internationalt anerkendte position som formidler af børne-tv, der i respekt for barnet både underholder og gør klogere uden at forfalde til hverken belærende overlærer-jargon eller plat barnlighed.

Udfordringen er derfor, at det gode indhold risikerer at drukne i en malstrøm af ringere og direkte elendige programmer, der ud fra snedigt udtænkte algoritmer målrettes børn og unge, når de surfer på computeren eller bruger mobiltelefonen. Og hvis den problemstilling lyder bekendt, er det jo netop, fordi det er sagens kerne: Børnene agerer jo bare som deres forældre, der i samme omfang konstant søger et nyt fix af underholdning fra mobilen.

Skal vores børn som voksne besidde evnen til at fordybe sig, læse litteraturens klassikere og magte at være nærværende i mødet med andre mennesker, kræver det, at nutidens voksne formår at være netop det: voksne.

Det er fristende at købe sig selv til en lille pause, mens ens børn underholder sig selv med iPad’en og Netflix.

Men som enhver jo fornemmer – og stadig mere forskning bekræfter – betaler vi prisen i form af børn, der mister evnen til at aktivere sig selv og til at forstå, at der ligger en værdi i en kedsomhed, hvor tankerne flyver på langfart.

Et godt sted at begynde er derfor at tage ansvar for, hvad børnene møder, når de sætter sig foran fjernsynet. Præcis som man ikke lader sine børn spise flødeboller og burgere hver dag, skal man på vegne af sine børn turde vælge til og fra i den voksende og farvestrålende buffet af børne-tv. Og så kan man jo selv gå forrest, slukke fjernsynet og tage en bog frem.