Husk at se på verden med to øjne

I den digitale verden møder vi i høj grad vores eget spejlbillede

Karin Dahl Hansen, Liv & Sjæl-redaktør på Kristeligt Dagblad
Karin Dahl Hansen, Liv & Sjæl-redaktør på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

Sociale medier – som i Danmark oftest er det samme som Facebook – fungerer som nyhedskanal for knap hver anden dansker, og tallet vokser hastigt.

Det er en fantastisk demokratisering, at alle mennesker dermed har verden i lommen og adgang til alverdens viden. Men bagsiden af medaljen er, at det er et udvalg af viden, vi hver især bliver præsenteret for.

For vi følger det, der interesserer os hver især, og jo flere gange vi klikker på netop det, får vi præsenteret flere informationer om et givent emne, hvad enten det er EU, flygtningespørgsmål, stillingen i den danske superliga eller makeuptips.

Det er fantastisk, fordi man dermed har mulighed for at fordybe sig, men det indeholder også en risiko for, at vi bliver en verden af kykloper. Vi bliver bekræftede i vores enøjede syn på verden, hvad enten man er venligbo eller indvandrerkritisk.

Og det rummer en fare for, at man ikke alene bliver enøjet, men også helt blind for andre synspunkter. Der opstår så at sige bobler, hvor man bekræftes i eget verdenssyn, og hvor også rygter og usandheder har god grobund.

Der ligger i de kommende år en stor udfordring i at fastholde den nationale samtale og indsigten i andres synspunkter. Sammenhængskraften bliver med andre ord truet, i takt med at vi hver især orienterer os mod os selv og dem, der ligner os. Og der er en risiko for en reel fejlslutning, hvis man tror, at det verdensbillede, der dukker op i ensnyhedsfeed, afspejler virkeligheden.

Det afspejler et snævert og også mere snævert verdenssyn end det, man præsenteres for i traditionelle nyhedsmedier, og det er der god grund til at være bevidst om. Og ikke nok med, at det kun er en lille del af virkeligheden, der afspejles. Der er også store fejlkilder i den digitale verden.

Lige så hurtigt nyheden om et terrorangreb spredes, lige så hurtigt opstår der falske og ubekræftede rygter om alt fra gerningsmænd til ofre og metode.

Som filosofiprofessor Vincent F. Hendricks siger i denne udgave af Kristeligt Dagblad, er mennesker næppe dummere i dag end tidligere, og der har altid været spredt misinformation.

Men hastigheden og rækkevidden har for alvor ændret på tingenes tilstand, og der er derfor god grund til eftertanke. Som det så tydeligt er fremgået af de seneste ugers debat om unges deling af nøgenfotos, er rækkevidden af et enkelt klik på telefonen uoverskuelig for den enkelte. Der er med andre ord brug for digital dannelse og ikke kun blandt unge.

Man bør tænke sig om, før man deler eller kommenterer noget på nettet. Ville man sige eller mene dette, hvis man stod på en talerstol med tusindvis af mennesker som tilhørere? Et blik på nyhedsstrømmen viser, at alt for mange glemmer at stille sig selv dette spørgsmål.