Prøv avisen
Leder

Jøder under pres i Europa

Anders Ellebæk Madsen er redaktør for Kirke & Tro på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel

Jødisk eksistens i Danmark kræver ikke bare fysisk beskyttelse

Jøder er truede i Europa i dag. De fire drab på jødiske franskmænd i Paris for nylig føjer sig til en lang række andre antisemitiske overgreb og trusler på det europæiske kontinent.

Derfor har justitsminister Mette Frederiksen (S) bakket op om Danmarks jødiske minoritet og lovet al den støtte, der er brug for, herunder de nødvendige ressourcer til at sikre fysisk beskyttelse. Det er glædeligt, for vi kan hertillands sige som præsident Hollande i Frankrig: Danmark ville ikke være det samme uden vores jødiske medborgere.

Det bør aldrig blive naturligt, at jøder skal leve med vagter ved synagoge og skole, som formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Asmussen, offentligt har bedt om efter Paris-attentatet. Intet mindretal skal leve i frygt i et fredeligt samfund som det danske.

Men der er en grund til frygten. Islamister arbejder hårdt på at sprede konflikten mellem israelere og palæstinensere til resten af verden ved at gøre den til en global religiøs konflikt mellem muslimer og jøder. I den logik kan alt jødisk gøres til mål for krigshandlinger overalt. Desværre lykkes islamisterne til dels med at smitte andre lag af muslimer med antijødiske holdninger, og det forekommer desværre i Danmark, at selv muslimske skolebørn deler ekstremisternes fjendskab over for jøder.

I Danmark har der ikke været den store jødiske udvandring på grund af terrorfrygt, sådan som der har været i Sverige og Frankrig. I det store hele er danske jøder ikke skræmt over den europæiske terror.

Desuden er tanken om at emigrere til israel ikke så forjættende, som den engang var. Mange israelske jøder overvejer seriøst at flytte den anden vej til Europa, fordi jødisk liv i Israel heller ikke regnes for sikkert.

Mens terrorfrygt heldigvis ikke er ved at drive jøder ud af Danmark, har en anden trussel fået tidligere overrabbiner Bent Lexner til at advare om et Danmark uden jøder. Det er det forbud mod omskæring, som har været drøftet politisk, og som en stor del af befolkningen støtter.

Det ville være klædeligt, om den store opbakning, der er til jøderne i denne tid efter et terroranslag, var lige så varm, når de franske begivenheder er faldet tilbage i bevidstheden, og der igen lyder krav om at forbyde det konkrete tegn på jødisk identitet, som omskæring har været i årtusinder. Det ville være det rigtige udtryk for, at Danmark i 2015 kunne løfte den arv, som vores bedsteforældre lagde på vores skuldre, da de hjalp jøder til flugt under Anden Verdenskrig.

Vi burde indrette os sådan, at jøderne ikke skal frygte hverken den fysiske eller den sundhedsreligiøse trussel mod det 6000 mand store mindretals eksistens i Danmark.

AEM