Kærligheden kræver knofedt

Hold ud, og arbejd for samlivet, for parforholdet skal plejes

For mange brudepar er det betryggende og opmuntrende, når apostlen Paulus i Første Brev til Korintherne så poetisk og præcist skriver, at ”kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind”. Men kærligheden formår kun at forblive størst, hvis begge parter i et parforhold yder en aktiv indsats for at få det til at fungere.

Som omtalt her i avisen tidligere på sommeren viser international forskning, at de fleste par begynder med et meget højt niveau af tilfredshed i de første to år af samlivet. Her er kærligheden stadig mild og tålmodig. Halvdelen af alle par formår endda at bevare tilfredsheden længere end to år, mens det går den modsatte vej for hvert femte par. Siden kan den berygtede syvårskrise udfordre parforholdet. Her er den milde og tålmodige kærlighed ikke sjældent afløst af rutine og repetitioner i en ofte travl hverdag, hvor det kan være svært at minde hinanden om, hvorfor man egentlig fandt sammen i sin tid. Men der kan opstå kriser i alle livets forhold, og mange, der mestrer kriser sammen i parforholdet, kommer ud på den anden side både styrkede og klogere på livet.

Derfor har det været særdeles opmuntrende læsning at møde de fem ægtepar, som i artikelserien ”Klog af kærlighed” her i avisen på både åbenhjertig og rørende vis har fortalt deres fælles livshistorier og givet konstruktive råd til at holde kærligheden ved lige:

Det handler primært om at dyrke de fælles værdier, den fælles tro, de fælles interesser, men også om tillid og tilgivelse, om at give plads, være hinandens kammerater, blive ved med at tro på hinanden og kunne grine og tale ærligt sammen. Uden at opgive sig selv. Som Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), så rigtigt siger det i det sidste afsnit af serien i dagens avis, er det helt afgørende både ”at kunne skabe sit eget liv i forholdet” og ”investere i kærligheden, når man så er sammen”, har han og hustruen, Jane Frimand, lært gennem 31 års ægteskab.

Investeringen i kærligheden og erkendelsen af, at den kræver knofedt og pleje, er heldigvis ved at få stadig mere opmærksomhed, nu da flere og flere kommuner efterhånden tilbyder kurser i at få samlivet til at fungere, inden det er for sent. Et stort forskningsstudie, som Aarhus Universitet har stået bag i samarbejde med Center for Familieudvikling, har som omtalt her i avisen vist, at der er en direkte gevinst at hente for par, der går til et såkaldt par-tjek. Den slags koster omkring 2000 kroner, men kunne med fordel gøres gratis, sådan som man for eksempel har gjort i Aarhus Kommune.

Det kan virke intimiderende, men i sidste ende er det offentlige kroner, der er givet rigtigt godt ud. Selvom skilsmisseprocenten i Danmark er dalende, er der stadig mange par, som hvert år giver fortabt – ofte af dybt ulykkelige årsager, som i sidste ende kan koste samfundet langt dyrere i form af hjælp til traumatiserede skilsmissebørn. For det betaler sig at kæmpe for alt, hvad man har kært.