Himmelske Dages virkelige bedrift skal findes i den brede forståelse af kristendommen

Årets store begivenhed i dansk kirkeliv tegner lovende

Det var den aktivistiske del af dansk kirkeliv, der grundlagde kirkedagene i 1968 efter tysk forbillede. efterhånden er flere og flere kirker blevet inddraget, og nu er både folkekirken, den katolske kirke samt andre protestantiske kirker med til at arrangere kirkefestivalen "Himmelske Dage"

Der findes ikke folkelige skikke forbundet til Kristi himmelfartsdag, sådan som der gør med jul og påske. Ja, selv store bededag har en hvedetradition og mortensaften et andemåltid.

Men i år bliver der alligevel en forbindelse mellem folk og kirkelig tradition, når en stor festival trækker kristendommen ud i Hernings gader og nærmere på danskerne. Det sker under Himmelske Dage, som har åbningsgudstjeneste i morgen. Samme arrangement lykkedes langt hen ad vejen i 2016 med at møde danskerne. Arrangørerne oplyste dengang, at 35.000 mennesker havde deltaget i Københavns indre by, og man fik en samtale i gang, som rakte uden for kirkelige kredse.

Og nu gentager man gademødet i Herning. Der vil være nok at vælge imellem for deltagerne. Man vil kunne opleve foredrag, pilgrimsvandringer, samtalesofaer, stande med mad og gode debatter. I år er der også et stort anlagt show lørdag aften i Herning med farverige indslag. Det er et lovende program, der præsenteres med over 300 tilbud, og frem for alt er der en bredde og mangfoldighed, som gør det svært at nå at opleve alt det, der fortjener opmærksomhed. Er man optaget af kirke og kristendom i Danmark, er begivenheden et højdepunkt, der både giver noget til hjerte og hjerne samt et fingerpeg om, hvor dansk kirkeliv er på vej hen.

Det var den aktivistiske del af dansk kirkeliv, der grundlagde kirkedagene i 1968 efter tysk forbillede. Efterhånden er flere og flere kirker blevet inddraget, og nu er folkekirken, den katolske kirke, ortodokse stemmer samt andre protestantiske kirker med til at arrangere dagene. I år spiller de danske frikirker en større rolle end nogensinde før. Samarbejdet bekræfter, at de forskellige kristne trossamfund sjældent har stået så tæt på hinanden som i dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Man kan overveje, om det folkelige styrkes ved den økumeniske bevægelse. Der, hvor danskerne generelt er optaget af værdispørgsmål, ser det tyndere ud. Programmet kan for eksempel give indtryk af en vis håndskyhed over for de svære spørgsmål om kulturmøde. Viborg-biskop Henrik Stubkjær har slået til lyd for, at Himmelske Dage i højere grad skal sætte politisk dagsorden. Det er man et stykke fra i øjeblikket. Også fordi man har svært ved at få mange af landets politikere til at stille op til samtale om tidens store emner. Og det har ikke gjort det lettere, at der afholdes et folketingsvalg få dage efter Herning-begivenheden.

Himmelske Dages virkelige bedrift skal findes et andet sted end i det politiske. Man sætter streg under, at Danmarks kirker kan fejre kristendommen sammen, og man sætter den ind i et globalt perspektiv. Alene udbuddet af spændende internationale teologer, der kommer på besøg, er en præstation. Kristendommen vil blive forstået bredere gennem de næste dage i Herning. ”Gå med,” lyder temaet for Himmelske Dage i Herning. Den opfordring er hermed givet videre.