Prøv avisen
Leder

Køn er ikke noget, man vælger

Af Karin Dahl Hansen, liv&sjæl-redaktør  

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Sag med gravid mand vidner om uigennemtænkt lovgivning

En mand kan ikke blive gravid og føde børn. Det er et indlysende biologisk faktum, men ikke desto mindre er der nu mindst én mand i Danmark, der er gravid og snart nedkommer. Situationen er en logisk konsekvens af den lovændring, der blev vedtaget af et flertal i Folketinget i 2014, hvor det blev muligt at foretage et såkaldt juridisk kønsskifte. Altså kan en kvinde, der føler sig som en mand, skifte cpr-nummer og navn, men samtidig undlade et operativt indgreb. Dermed beholder personen, der nu af staten anses for at være en mand, sine kvindelige kønsorganer og altså mulighed for at blive gravid.

Sagen viser tydeligt, hvorfor et juridisk kønsskifte ikke alene er noget sludder, men også skaber en perlerække af problemer og spørgsmål, som lovgiverne i sin tid undlod at tage stilling til. Ved at samfundet imødekommer nogle få personers ønske om at skifte køn og dermed giver disse mennesker frihed til at omsætte følelser til rettigheder, undergraver man det store fællesskab, som man pålægger at behandle eksempelvis mænd som kvinder, til trods for at det er meningsløst.

Dermed kan vi godt vinke farvel til kvindeidræt, som vi kender den, for mænd, der bliver til kvinder ved hjælp af cpr-nummer- og navneskifte – og ofte også hormonbehandling – er fortsat mænd med dertil hørende fysik til at kunne svømme, løbe og springe kvindelige idrætsudøvere agterud. At det ikke bare er en påstand taget ud af det blå, kan man se i brasiliansk volleyball, hvor en tidligere mandlig ligaspiller efter en kønsskifteoperation nu hedder Tiffany og er skiftet til kvindernes liga, som hun dominerer og sætter rekorder i.

Der opstår også hurtigt problemer på traditionelt kønsopdelte offentlige steder som toiletter og omklædningsrum, og derfor er der i flere lande rejst krav om særlige rum for mennesker, der føler sig som noget helt tredje. Ja faktisk er der ifølge Landforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) hele 30 kønsidentiteter.

Der er ingen tvivl om, at nogle mennesker oplever, at deres biologiske køn ikke matcher det, de føler sig som, men samfundets tolerance er gået for vidt, når man tillader, at mænd kan blive kvinder, som undgår værnepligt, og kvinder kan blive mænd, der føder børn. Og loven om juridisk kønsskifte er også med til at undergrave borgernes respekt for lovgivningen, fordi den er svær at tage alvorligt med sin påstand om, at køn er en konstruktion.

Danskerne er et tolerant folkefærd, og samfundet er kendetegnet ved stor rummelighed. Der er mange måder at være både mand og kvinde på i dag, og det er kun godt, at man ikke er fastlåst i stereotype kønsroller. Men vi er og bliver skabt som henholdsvis mænd og kvinder. Seksuel frihed er vigtig, og folk må leve og føle som de vil. Men køn er ikke et spørgsmål for lovgiverne.