Prøv avisen

Kroppen og kulturen

Børn skal hjælpes til et bedre forhold til deres krop

Når forældre før i tiden sendte børnene ned i gården eller ud på legepladsen, kunne de overskue podernes leg og færden. I dag, hvor legepladsen i vidt omfang er udskiftet med internettet, er det straks sværere for de voksne at bevare overblikket.

Nettet er en jungle, og lige så frisættende de uendelig mange hjemmesider og muligheder for social kontakt kan være for børn og unge, lige så fastlåsende og forvridende kan de være. Og de voksne er ikke altid lige ved hånden eller forstår, hvad der rører sig i børnenes sind.

LÆS OGSÅ: Småpiger er utilfredse med deres krop

Som beskrevet i lørdagens avis betragter et stigende antal piger ned til niårsalderen sig som overvægtige og er utilfredse med deres krop uden at have en påviselig grund til det. Her spiller det digitale liv en afgørende rolle. De nye tal på området bringes til torvs af Center for Ungdomsstudier, og centerets rapport er bekymrende læsning.

Overvægt er rigtig nok et problem for mange, og hvis man vitterlig er for tyk, ja, så er det fint at erkende problemet og gøre noget ved det. Men mange børn er ikke overvægtige og føler sig alligevel forkerte i egne øjne. Alt for mange piger er fastlåst af verdensfjerne kropsidealer hentet fra de sociale medier og internettet.

Rapporten handler om de såkaldte tweens, altså børn imellem (in between) børnelivet og teenageårene. Før i tiden fandtes denne gruppe slet ikke, ligesom barndommen heller ikke eksisterede engang som fænomen med en værdi i sig selv.

Men med stigende velstand og øget fritid op gennem det 20. århundrede er først teenagere og siden tweens kommet til som en gruppe med stor værdi for især mode- og musikproducenter. Så når alle verdens tweens i øjeblikket falder i svime over boybandet One Direction, skyldes det selvsagt ikke de iscenesatte drenges sangtalent, men at en købestærk gruppe er klar til at dyrke dem.

Nettet og tidens fankultur har dog ikke hele skylden for de forskruede kropsidealer, som pigerne bakser med. Hjemmet spiller også en stor rolle. Hvis de voksne selv hele tiden taler om at skulle i fitnesscenteret eller konstant skal købe nyt tøj, er det ikke underligt, hvis det smitter af på børnene.

Som hovedregel gør børn ofte, hvad de voksne gør, og orienterer sig mere opad, end forældre gør sig klart. De er jo meningssøgende væsener og søger retningslinjer. Dem får de i hjemmet og i sociale sammenhænge, som kan være god medicin mod det selvoptagede fokus på krop og tøj. Spejder, sport, kultur- og kirkeliv giver på forskellig vis mod til at stå imod gruppepres og viser alternativer til den digitale verdens ensidige menneskebilleder. mbh