Kristeligt Dagblad mener: TV 2 skal lade DR sende stoppet program

Nødvendigt og godt opgør med sexchikane har mange ofre

Skal en medarbejder kunne sættes fra bestillingen for at have udvist kolossalt dårlig dømmekraft? Ja, mener TV 2’s ledelse, og den holdning er det svært at være uenig med den statslige kanal i. Skal samme medarbejder også fjernes fra posten, hvis den kolossalt dårlige dømmekraft blev demonstreret for 18 år siden? Også det mener man på TV 2, selvom tvivlen her nok begynder at nage hos mange. Gør det så en forskel, at den dårlige dømmekraft blev udvist i seksuelt øjemed af en mandlig medarbejder over for yngre, kvindelige praktikanter, som han ganske vist ikke var chef for? Også dét vurderer TV 2-ledelsen, hvilket giver god mening, mens manden selv hævder, at alt var frivilligt, og at han netop ikke kunne presse nogen til noget, da han principielt var en menig medarbejder. Men når nu sagen faktisk har en af sin generations mest profilerede studieværter i hovedrollen, Jes Dorph-Petersen, har fraværet af en formel chefrolle nok mindre betydning end det forhold, at han under alle omstændigheder har haft halvgude-status for de unge kvinder, han med eller uden pres prøvede at få sex med.

Dilemmaerne har tårnet sig op i denne som i mange andre MeToo-sager. Hensynet til krænkede kvinder og almindelig anstændighed står skarpt over for nogle mænd, der ofte føler sig anklaget, dømt og straffet på formodninger og – ofte mange år gamle – påstande.

I forhold til en alt for nær fortids massive undertrykkelse af sandheden om overgreb på kvinder, som fandt sted ustraffet og ustoppeligt, er det et afgørende civilisatorisk fremskridt, at problemet nu omtales og kommer frem i lyset.

Det står ikke til diskussion.

Sagen om Jes Dorph-Petersen har bare igen understreget, at oprulningen af anklagerne nemt efterlader et broget indtryk. Sagerne er ulykkelige for alle parter. For ligesom det er rigtigt, at TV 2 som arbejdsgiver er i sin gode og fulde ret til at vælge de ansigter, de vil, til at repræsentere stationen – og dermed fravælge Jes Dorph-Petersen, hvis de mener, at hans kontrafej vil blive forbundet med krænkelser – så har han naturligvis også ret til at tage til genmæle. Og han har ret til at gøre det offentligt og bastant, som det er sket.

Det er muligt, at det kan fratage andre kvinder modet til at stå frem med deres krænkelsessager. Men dertil er nok kun at sige, at ingen for alvor ønsker at leve i et samfund, hvor man kan miste job og omdømme, uden at man har ret til at fremlægge sin vinkel.

For ganske vist er en fyringssag af denne art et stykke personalepolitik, og ikke en retssag, eftersom politi og domstole ikke er indblandet. Men nogle MeToo-sager rummer unægtelig aspekter, der tangerer retssikkerhed, hvis den bebrejdede medarbejder kan miste jobbet på grund af påstande, der ikke er ført bevis for, men som får ødelæggende konsekvenser for pågældende.

TV 2’s kvaler med denne sag vil ikke holde op. Nu er stationen ramt af ballade mellem ledelse og medarbejdere, fordi ledelsen har stoppet produktionen af et dokumentarprogram, der handler om lige netop MeToo-sager. Aflysningen begrundes med, at TV 2 i så høj grad selv er en part i de sager, programmet opruller, at det ikke er troværdigt, at stationen selv laver programmet.

Det kunne lyde som en plausibel grund, men mistanken om, at programmet stoppes, fordi alt for mange medarbejdere hos TV 2 – ikke mindst i (tidligere) ledelseslag – kan føle sig ramt af dets afsløringer, er så massiv, at der næppe er nogen vej tilbage.

En pragmatisk løsning kunne være, at TV 2 ekstraordinært bad konkurrenten og kollegaen DR om at færdiggøre og sende programmet.