LEDER: Teologisk nedtur

Jubeloptimismen blandt teologer i Aarhus er nu forstummet

De nye studerende på teologi modtages på fakultetet i Aarhus 02.09.02.
De nye studerende på teologi modtages på fakultetet i Aarhus 02.09.02. Foto: Lars Aarø Nordfoto.

Jeg kan slet ikke se, hvorfor teologi som fag skulle være i fare. Et selvstændigt fakultet skaber i sig selv ikke god uddannelse eller forskning det gør miljøet omkring det. Det miljø har vi sigtet på at forbedre.

Sådan lød ordene her i avisen fra Mette Thunø, dekan på det nydannede Kulturviden­skabelige Fakultet, hvor også teologien siden den 1. januar i år har hørt til, da Kristeligt Dagblad i foråret bragte artiklen Der var engang et teologisk fakultet i Aarhus .... Avisen tillod sig dengang at problematisere lukningen af Teologi som selvstændigt fakultet i Aarhus.

Teologi har haft sit eget fakultet i hele universitetets historie, hvilket altid har været med til at sikre en kernefaglighed for de mange enkelte fag inden for teologi. Men det, mente den nye dekan tydeligvis, var irrelevant.

Og hun blev bakket op af mange af fakultetets ansatte. Så sent som den 6. juni i år skrev de to teologiske lektorer Troels Nørager og Peter Lodberg i en begejstret kronik i Kristeligt Dagblad, at nedlæggelsen af det selvstændige teologiske fakultet nærmest var en gave. Ja: Omstruktureringen kan således meget vel vise sig som intet mindre end en fremtidssikring af teologi som universitetsuddannelse, mente de to lektorer.

Med dagens historie om, at Teologi nu skubbes helt ud af de bygninger, hvor det gode studiemiljø og det stærke teologiske bibliotek i dag er samlet, har piben så fået en anden lyd blandt teologerne i Aarhus, og de få interne kritiske røster, der var tidligere, kan meget vel få ret. Det her kan måske være begyndelsen til enden på Teologi i Aarhus.

De nye flytteplaner er tilsyneladende blevet vedtaget, uden at de ansatte og studerende er blevet taget med på råd, og planerne vil uden tvivl give problemer med teologiens status, dens identitet og dens synlighed i Aarhus, sådan som en teologiprofessor siger i dagens avis.

Den officielle begrundelse for flytningen er selvfølgelig økonomi og besparelser, som enhver må have respekt for, men hvad mon en sådan flytning i grunden koster, hvis den gøres op i et ødelagt studiemiljø, i tabt arbejdstid og i frustrerede teologiske medarbejdere?

Mistanken om, at teologien behandles temmelig stedmoderligt i universitetssammenhæng, styrkes ikke mindst af planerne om at flytte det teologiske bibliotek og oprette et mindre nyt, hvor det efter sigende er brugerne og ikke bøgerne, der sættes i centrum. Den tankegang går måske an på et naturvidenskabeligt fakultet, hvor megen ny viden er tilgængelig på internettet, men den vidner om en mangel på fortrolighed med teologiske studier, hvor læsning af gamle, støvede bøger hører med i den daglige forskning. holm