Litteraturen i nettet

Kulturministeren bør ikke ignorere bogbranchens krise

Digitalisering er som andre moderne fænomener et tveægget sværd og den er ikke i sig selv synderen. Det er måden, hvorpå vi forholder os til digitaliseringen, der er afgørende, skriver Micahel Bak Henriksen.
Digitalisering er som andre moderne fænomener et tveægget sværd og den er ikke i sig selv synderen. Det er måden, hvorpå vi forholder os til digitaliseringen, der er afgørende, skriver Micahel Bak Henriksen.

Fremtiden ser dyster ud for de danske boghandler. På 50 år er antallet af boghandler halveret. I første halvår af 2012 lukkede lige så mange som hele sidste år. Truslen mod det traditionelle bogsalg kommer fra to fronter.

Flere og flere køber deres bøger på internettet eller i supermarkederne, der siden bogprisernes liberalisering sidste år har sat sig tungt på markedet med prisbillige udgaver af specielt krimier, biografier og anden populær litteratur.

LÆS OGSÅ: Litteraturen risikerer at drukne på nettet

Den anden trussel kommer med digitaliseringen. Som beskrevet i dagens avis medfører udviklingen dels, at flere og flere forfattere udgiver deres bøger selv i ikke-fysisk form, dels at boginteresserede finder sammen på internettet i specialiserede fora.

Dermed udfordres både boghandlens traditionelle rolle som distributør af og opbevaringssted for fysiske bøger og boghandlerens berettigelse som ekspert i vejledning af kunder.

Digitalisering er som andre moderne fænomener et tveægget sværd og den er ikke i sig selv synderen. Det er måden, hvorpå vi forholder os til digitaliseringen, der er afgørende.

Vi kan vælge apatisk at følge med udviklingen og modstandsløst notere konsekvenserne. De er blandt andet, ud over lukkede boghandler og biblioteker, en ensretning af bogmarkedet med større og større fokus på få bredt appellerende litteraturformer. Udviklingen medfører også en voksende individualisme i meningsdannelsen. Anmelderens dom i avisen eller boghandlerens råd til læseren er ikke længere toneangivende, men overdøves nemt af selvbestaltede eksperter på utallige blogs.

Vi kan imidlertid også vælge at påvirke udviklingen, men det kræver politisk vilje og økonomisk støtte. På det kulturelle område i så lille et land som Danmark er det en illusion at tro, at markedsmekanismerne alene sikrer den bedste udvikling.

Derfor: Hvis vi gerne vil have boghandler og biblioteker i Danmark og gøre bogen synlig i det offentlige rum, så kræver det politisk vilje.

Og hvis vi gerne vil have en mangfoldig litteratur med eksempelvis lyrik og oversat ikke-engelsksproget litteratur to områder inden for litteraturen, der er meget trængte lige nu så kræver det politisk støtte.

Desværre har vi en kulturminister, der ikke interesserer sig særlig meget for litteratur. I sin ministertid er Uffe Elbæk (R) endnu ikke kommet med substantielle udmeldninger om branchens krise og bogens fremtid. Hvad mener han om bøger, og hvordan vil han sikre, at vi også i fremtiden har en levende litterær kultur? Vi hører gerne fra ham enten på gammeldags papir eller i elektronisk form.