Kristeligt Dagblad mener: Slingrekurs truer kamp mod corona

Voldsomme indgreb kræver bedre belæg og transparens

Da skoleeleverne i 5. til 8. klasse i Vendsyssel, Thy og Vesthimmerland i fredags ønskede hinanden og deres lærere god weekend online, var det i den tro, at de ikke skulle mødes i klasseværelserne igen før den 3. december. Men samme aften bebudede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på endnu et pressemøde, at smitten nu var så meget under kontrol, at eleverne allerede i dag igen kan møde frem fysisk, ligesom de knap 300.000 mennesker, der bor i de syv nedlukkede kommuner, fra i dag igen kan krydse kommunegrænserne internt. Men stadig ikke må tage til resten af landet – herunder Aalborg – hvor rigtig mange nordjyder arbejder. Ligesom aalborgensere og andre fortsat ikke må tage til det område, der den 5. november på et pressemøde blev nævnt i samme sætning som coronanens arnested i Kina. Wuhan.

Det var ved det pressemøde, at borgerne i de tyndtbefolkede nordjyske kommuner med Nordjyskes chefredaktørs ord blev ”underlagt de strammeste restriktioner af bevægelsesfriheden siden Besættelsen.” Begrænsninger, der for skolebørnenes vedkommende altså blot varede en uge.

Man kan ikke bebrejde danskerne, at tilliden til regeringens coronahåndtering har taget et alvorligt dyk, siden der gik mink i den, og navnlig i Nordjylland ryster man i disse dage på hovedet. For nok er nordjyderne med statsministerens ord ”gæve folk”, der retter ind og bakker op, samtidig med at de undrer sig.

Coronasmitten er fortsat mest udbredt på den københavnske vestegn. Faktisk optræder to af de nedlukkede kommuner – Hjørring og Brønderslev – i denne weekend på listen over kommuner med lavest smitteforekomst.

Men hvad så med de muterede minkvarianter? Indtil videre er den meget omtalte cluster 5 variant ikke set i Nordjylland siden september, og minkvarianter af coronasmitten findes nu ikke kun i Nordjylland, men også i det øvrige Danmark.

Heldigvis udgør mutationene ikke en trussel mod kommende vacciner, lyder det fra internationalt hold. Det var måske også en af årsagerne til, at sundhedsministeren i fredags kom med en ny forklaring på, hvorfor millioner af mink skal slås ned. Nu er det, fordi en minkbestand som den danske udgør en stor smittekilde under en pandemi. Et såkaldt smittereservoir. En virusfabrik.

Tilliden til regeringens coronastrategi er nu på det laveste niveau, siden pandemien brød ud i det tidlige forår. Ifølge et stort studie på Aarhus Universitet var tilliden til coronahåndteringen på 76 procent i juli. I sidste uge var det 56 procent af befolkningen, der havde samme tillid til strategien.

Det er naturligvis et problem for regeringen, men det er langt værre end et politisk problem. For udover håndsprit og afstand er befolkningens opbakning til coronabekæmpelsen det allerstærkeste våben i kampen mod epidemien. Og begynder folk at trække på skuldrene og ikke længere stole på retningen, risikerer det at gå ud over langt mere end Mette Frederiksens popularitetsmålinger. Statsministeren der flere gange har rost danskerne – og sig selv – for, at Danmark er sluppet nådigt igennem pandemiens første bølge, har et stort genopretningsarbejde foran sig. Det kræver mindre magtfuldkommenhed og mere transparens og åbenhed. Også om fejl.