Prøv avisen
Leder

Merkels behov for eksperimenter

Kansleren kan ikke fortsætte som hidtil efter tysk chokvalg

Hvis man tager ja-hatten på, er det højrenationale Alternativ for Tysklands indtog i Forbundsdagen med 94 mandater udtryk for en normalisering af tysk politik. 72 år efter Anden Verdenskrigs afslutning er der nu indtruffet det i Tyskland, som for længst er kutyme i de fleste andre europæiske lande, nemlig at et indvandringskritisk parti har etableret sig på det politiske parket.

Hvis man tager nej-hatten på, er der tale om et så dramatisk indsnit i efterkrigstidens politiske kultur, at det tyske demokrati nu skal stå sin prøve. For næsten 13 procent af de tyske vælgere har følt sig så magtesløse og rasende over de senere års udvikling i deres samfund, at de har stemt på et parti med bevidst provokerende racistiske og revisionistiske tilbøjeligheder, som på ingen måde passer ind i den tyske selvforståelse om at have draget ved lære af nazismen og holocaust.

Uanset hvilken opfattelse man hælder til, kan det ikke benægtes, at dette markante politiske skred er sket på den kristeligt demokratiske forbundskansler Angela Merkels vagt. Og det rækker næppe heller længere for hende at prøve at genvinde de omkring en million vælgere, der skiftede fra hendes CDU til AfD, ved – som CDU-formanden gjorde i går – at love at ”føre en god politik og løse problemerne”. For det har Merkel allerede haft 12 år til at gøre.

Selvom mange tyskere i disse usikre udenrigspolitiske tider opfatter den erfarne, pragmatiske kansler som selve indbegrebet af stabilitet og som en klog og nøgtern kvinde, der tør sige machomænd som Donald Trump, Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan midt imod, så er hun i andres og ikke kun AfD-vælgernes øjne personifikationen af en fejlslået flygtningepolitik, der har solgt ud af Tysklands værdier og velstand. Og selvom hun i valgkampen gentagne gange erklærede, at fejlene fra 2015 – da hun åbnede grænserne og proklamerede, at ”vi klarer det” – ikke skal gentage sig, sidder mange tyskere med rette tilbage med en følelse af kontroltab.