Kristeligt Dagblad mener: Mission Øst må undersøges

Ekstern undersøgelse burde se på Mission Østs drift

Når man læser, hvad der i tidens løb har været skrevet om Mission Øst, er det imponerende, hvor god omtale den humanitære organisation har fået. Det har der ofte været grund til. For man har hjulpet mange mennesker, der lever under svære kår. Og de drivende kræfter har været i stand til at få hjælpearbejdet til at vokse. Mission Øst er blevet en global aktør med en omsætning på over 70 millioner kroner årligt.

Men noget er ved at ændre sig. Blandt de rosende ord sniger sig nu også kritiske ind. For som beskrevet her i avisen har der været et bemærkelsesværdigt opgør mellem ledelse og bestyrelse. Først blev generalsekretær Kim Hartzner fyret af bestyrelsen, siden blev han genansat på søndagens årsmøde, efter flere bestyrelsesmedlemmer var afsat.

Centralt i striden står det rod i regnskaberne, der længe har plaget Mission Øst. Danida, der er statens organ for udviklingsstøtte, har bedt om en mere ansvarlig økonomi. Egenkapitalen burde være på 3 millioner, lød beskeden, men det krav er ikke opfyldt.

Konsulentfirmaet Deloitte har leveret en kritisk rapport om Mission Østs økonomi på opfordring fra bestyrelsen tilbage i 2006. Den netop fyrede bestyrelse er altså ikke den første, der har ment, at regnskabet krævede et eksternt blik.

Meget er endnu uafklaret, men udefra set er organisationens lange splid med sig selv ikke betryggende. Ledelsen burde derfor tage skridt til at skabe klarhed. Det kunne ske med en undersøgelse udført af eksterne eksperter. Det ville være sundt for alle parter med en objektiv gennemgang af Mission Østs drift.

Uafhængige kræfter ville kunne give en bedømmelse af, om det er rigtigt, at man ”sminker regnskabet”, som et tidligere bestyrelsesmedlem har sagt. De ville også kunne vurdere, om det er en sund virksomhedspraksis, at det danske Mission Øst i så høj grad er afhængig af den tyske søsterorganisation Mission East Deutschland, der har vist sig dygtig til at indsamle midler i Tyskland. For selvom de er to selvstændige aktører, siger kritikere, at det har bragt Mission Øst i en situation, hvor man ville have svært ved at klare sig uden de tysk indsamlede midler.

Den kirkelige verden nyder godt af mange projekter, der bliver sat i verden af ildsjæle, som er parat til at gå en, to eller tre ekstra mil for deres næste. Det er overvejende en gave at have denne iværksætterkultur. Men hvis projekterne vokser som hos Mission Øst, skal de også til en vis grad disciplineres og professionaliseres for at blive ved med at være frugtbare.

Den professionalisme kunne Mission Øst understøtte ved at bestille en uafhængig undersøgelse, der kunne underkaste organisationens regnskabspraksis og drift et grundigt eftersyn. Det ville ikke bare være til gavn for ledelsen, men også for de ansatte, de givende og de trængende rundt om i verden, som Mission Østs arbejde i sidste ende handler om.