Modtag Dalai Lama ordentligt

Statsministeren burde holde sit løfte om at møde Dalai Lama

Præsident Obama har vægtet mødet med Dalai Lama højere end handelsforbindelser. Det kunne Danmark også have gjort. Selv mindre lande kan tåle at stå op imod den kinesiske tiger, skriver Anders Ellebæk Madsen.
Præsident Obama har vægtet mødet med Dalai Lama højere end handelsforbindelser. Det kunne Danmark også have gjort. Selv mindre lande kan tåle at stå op imod den kinesiske tiger, skriver Anders Ellebæk Madsen.

Når det buddhistiske ikon Dalai Lama på tirsdag lander i Danmark, hviler verdens øjne på den danske regerings håndtering af besøget. Han kommer nemlig lige fra USA, hvor præsident Barack Obama har mødt manden og rost ham for at være et stærkt symbol på frihed.

Men den danske regering kommer buddhisten ikke til at møde. Det har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afvist med den begrundelse, at ”det er imod de spilleregler”, der gælder for det dansk-kinesiske forhold. Den melding er bekymrende, for Kina burde ikke afgøre, hvem den danske regering taler med. Det er på alle måder forkasteligt, hvis regeringen forpligter sig på regler, der giver en diktaturstat ret til at bestemme, hvem landets politiske ledere må mødes med.

Udenrigspolitik er altid en balance mellem det ideelle og det pragmatiske. Den pragmatiske løsning er her at droppe mødet med Dalai Lama for at beskytte erhvervslivets interesser og undgå, at Kina afbryder det menneskeretlige samarbejde, som ifølge regeringen giver Danmark mulighed for at påvirke det store riges forhold til tortur og dødsstraf.

Men afvejningen er tvivlsom. Mens Dalai Lama er kendt i hele verden som et af vor tids klareste symboler på den undertrykkelse, som Kina i hele sin kommunistiske epoke har stået for, har Kina omvendt gjort sig til symbol på foragt for menneskerettigheder.

Her i avisen har man kunnet læse, hvordan den kinesiske stat driver koncentrationslejre, som tåler sammenligning med nogle af historiens mest dystre lavpunkter. Kineseres adfærd i Tibet er ligeledes skræmmende, og gentagne nedskydninger af tibetanere og besættelser af munkeklostre taler deres tydelige sprog om det kinesiske styres voldskultur.

Den danske regering burde mødes med Dalai Lama, fordi han er symbol på fredelig modstand mod et brutalt diktatur, og huske Kina på, at Dalai Lama mange gange har sagt, at han ikke ønsker et selvstændigt Tibet, hvilket også er Danmarks officielle holdning. En statsministermodtagelse af lamaen ville have været en støtte til ikke-voldelig modstand imod et regime, der vil bruge sin voksende magt til at presse demokratier som Danmark.

Præsident Obama har vægtet mødet med Dalai Lama højere end handelsforbindelser. Det kunne Danmark også have gjort. Selv mindre lande kan tåle at stå op imod den kinesiske tiger. Det sås i Norge, da man gav Nobelprisen til en kinesisk systemkritiker og tabte på handelsbalancen, men bevarede sin integritet. Den integritet er svær at få øje på hos Helle Thorning-Schmidt (S), der engang lovede, at hun ville mødes med Dalai Lama som statsleder, hvis hun kom til magten. Det løfte skulle den danske statsminister have holdt.