Kristeligt Dagblad mener: Myndigheder bør bygge tillid op

Statsminister ser krise i tilliden. Kan hun forny den?

Danskerne har mindre tillid til politiet. Danskernes tillid til bankerne styrtdykker. Tæt på hver anden dansker stoler ikke på Folketinget. Sådan lyder tre overskrifter i pressen fra de seneste år. Mette Frederiksen (S) satte derfor fingeren på et ømt punkt, da hun gjorde tillid til omdrejningspunkt for sin åbningstale i Folketinget i går.

Danskernes tillid ligger helt generelt i top, når man sammenligner med andre lande. Flere internationale forskere fremhæver tillid som en form for social kapital, vi nyder særligt godt af i Skandinavien. Der er altså tale om udfordringer på et højt niveau. Men de er ikke desto mindre vigtige at være på vagt over for, for den danske model er sårbar på dette punkt.

Tilliden er høj i mødet mellem mennesker i Danmark, men borgernes tillid til myndighederne har fået nogle hak i tuden under de seneste regeringer. Danskerne er begyndt at føle sig usikre på helt basale forventninger til velfærdsstaten: Kommer politiet, når vi ringer? Kan man komme igennem på et telefonnummer til alarmcentralen? Kan man forhindre en drengebande i at lukke et supermarked gennem gentagne røverier?

Tillidskrisen har en del med ulighed at gøre. Men den har også at gøre med udlændingepolitik. Her har tillidskrisen været større end noget andet sted, sagde Mette Frederiksen i går. Det er ikke kun voldsmænd, der kan nedbryde tillid. Man kan også nedbryde tillid ved at være for godhjertet, flink og moraliserende. Statsministeren erkendte selv at have været en del af problemet på dette område, og talen fremstod i sin helhed ganske ærlig om egne svagheder.

Også sproget kan bryde tilliden med de bedste hensigter. Det er dybt skadeligt for tilliden at sløre sproget. Statsministeren ærgrede sig over udtrykket ”pædagogisk læringscenter” i sin datters skole, som tidligere hed noget så klart og tydeligt som skolebibliotek. Pointen er også vigtig i den større kamp om verbale krænkelser og offerpositioner. Sammenhængskraften tager skade af at bygge røde og grønne zoner i sproget.

Basalt handler tillid om at regne med nogen, at kunne forvente noget af dem, der udgør ens samfund og omgangskreds. Ordbog over det danske Sprog forbinder tillid og tryghedsfølelse. Det er en klassisk socialdemokratisk vare, Mette Frederiksen trak ned fra hylden i går. Vi skal tro på, at vi kan gøre samfundet bedre og tryggere.

Velfærdssamfundet er bygget på danskernes overordentligt store tillid til staten. Sprækker tilliden til de bærende myndighedsinstanser, er det et fundamentalt problem for vores samfundsform. For den baseres på, at vi giver i troen på, at vi også selv skal få, når det er nødvendigt. Mette Frederiksen opfordrede i sin vigtige tale derfor også til at opbygge en ny tillid. Det er en god vej frem. Nu skal regeringen bare vise, at politiet kommer, når vi ringer, hospitaler behandler borgerne ordentligt, og staten i det hele taget lever op til sin del af kontrakten under velfærdssamfundet. Tillid går i to retninger.