Når digitalisering bliver en trussel

Globalt hackerangreb viser behov for øget fokus på sikkerhed

Når digitalisering bliver en trussel

For de fleste er det praktisk at komme i kontakt med det offentlige eller familie og venner via sin mobil eller computer. Danmark bryster sig af at være et af de mest gennem-digitaliserede samfund i verden, men den digitalisering, som det offentlige de senere har gennemtvunget med NemID, NemKonto og NemHandel og så fremdeles, er desværre også alt for nem at udnytte for kriminelle.

Det er de seneste dages omfattende hackerangreb, som lammede it-systemerne i 75 af AP Møller-Mærsks containerhavne verden over og ramte mindst 2000 andre globale virksomheder, især i Ukraine og Rusland, endnu et alarmerende bevis på. Et angreb, der var så avanceret og målrettet, at it-eksperter har udtrykt bekymring for, at formålet ikke var simpel pengeafpresning, men snarere industrispionage eller politisk motiveret økonomisk terrorisme.

Når selv erhvervsgiganter med en hær af it-eksperter på lønningslisten kan blive taget som gidsler af hackere, rejser det et berettiget spørgsmål om, hvorvidt både myndigheders og erhvervslivets tilgang til digitaliseringen hidtil har været præget af for stor naivitet og manglende vilje til at oplyse, samarbejde og investere mere i sikkerhed, også på globalt plan.

Selvom det kun er seks uger siden det seneste globale hackerangreb med den såkaldte ransomware i 150 lande, har de it-kriminelle fortsat alt for let spil.

Det fremgår ellers af Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) netop udkomne årsberetning, at bekæmpelsen af cyberkriminalitet efterhånden har udviklet sig til den vigtigste arbejdsopgave for FE’s medarbejdere, som tilmed rekrutteres blandt hackere. Efterretningstjenestens Center for Cyber-sikkerhed kan dagligt notere sig angreb fra udenlandske hackere i cyberspace, og truslen er så alvorlig og kompleks, at selv FE-medarbejdernes egne e-mails har været overvåget af russiske hackere. Som chefen for centrets netsikkerhedstjeneste i går understregede over for Ritzau, er ”der er ingen grund til at tro, at det her går væk af sig selv.”

Derfor er det på høje tid, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) nu lover, at regeringen vil styrke cybersikkerheden i en ny digital vækststrategi, som skal give virksomhederne redskaber til at løfte deres sikkerhedsniveau. Allerede i december 2014 lancerede den daværende SR-regering en national strategi om cyber- og informationssikkerhed, som sikkert var godt tænkt, men som siden er blevet overhalet af virkeligheden.

For den digitaliserede globalisering har udviklet sig til en pengemaskine for it-kriminelle. Alene den blokerende ransomware skønnes at indbringe en hel industri af afpressere en milliard dollars om året, og selv Rusland krævede i går et øget internationalt samarbejde for at bekæmpe cyberkriminalitet.

Der skal en langt bredere indsats til end den simple løsning om at opdatere sin software. Digitaliseringen vil kun være en fordel på den lange bane, hvis den er sikker.