Når fodbold flytter noget

Kvindernes EM-sølv bliver et vendepunkt – på flere måder

Røddik. Harder. Nadim. Denne sommer har nye navne rodfæstet sig i mange danskeres bevidsthed. Et kvindefodboldlandshold, som kun få dedikerede fans indtil for nylig havde skænket en tanke, er efter EM-sølvet på alles læber. Men når begejstringen efter EM-resultatet har lagt sig, hvad vil så stå tilbage? Vil vi hurtigt vende tilbage til folkesportens mildt mandschauvinistiske hverdag, hvor ”livet er for kort til kvindefodbold”?

Nogen vil sikkert, men noget er sket. Meget tyder på, at sommeren 2017 bliver det afgørende vendepunkt for dansk kvindefodbold.

Den slags beror også på tilfældigheder. Både DR og TV 2 valgte i år efter mange års nølen at satse helhjertet på EM-slutrunden, holdet slog til i kraft af resultaterne på banen, men i mindst lige så høj grad i kraft af deres intelligens og veloplagthed uden for banen. De vandt danskernes fodboldhjerter på et tidspunkt, hvor de var efterladt kolde af et herrelandshold med trist fodbold og uinspirerede, klichétunge interviews.

Når det er sagt, skal man passe på med sammenligningen. Der er forskel på kvindefodbold og herrefodbold. Det gælder for de fleste sportsgrene, men når vi ikke længere tænker over forskellen i samme grad, når det kommer til kvindetennis eller kvindehåndbold, hænger det sammen med, at de sportsgrene har oplevet det gennembrud, som kvindefodbolden nu står over for. Og som betyder, at man kan se kvindeudgaven i sin egen ret uden at skulle sammenligne med herrerne.

Den videre betydning af fodboldkvindernes gennembrud bliver ikke mindre af, at fodbold ikke er en hvilken som helst sport. Sporten dyrkes af hundredtusinder, optager millioner og er uden sammenligning den sport med størst kulturel betydning herhjemme. Men det er også en sport, som altovervejende har været mandsdomineret. Det vil ikke ændre sig fra den ene dag til den anden, men hvis kvindefodbolden i løbet af de kommende år kan fastholde niveauet og få en opmærksomhed i stil med håndboldkvinderne, vil det få stor betydning for vores forståelse af fodbold.

Men er det ikke bare sport, vil nogen indvende? Betyder det noget? Jo, sport er sport, sport er underholdning. Men sport beskæftiger så mange mennesker så mange timer hver dag, at dens kulturelle indvirkning, dens betydning for hvordan vi omgås, og hvordan vi tænker om hinandens evner og muligheder, er enorm.

I den forstand er kvindefodbold rent faktisk en form for kvindekamp, som har langt større rækkevidde end nok så mange rapporter og ligestillingsinitiativer fra velmenende organisationer og politikere. For det viser på en meget konkret måde, at kvinder kan. Også alt det som mændene længe har troet, at kvinder ikke forstod.

Når kvinderne i dag lander i Kastrup Lufthavn, vil de blive mødt med tilråb som ”sølvpigerne” og ”powerladies”. Men der er slet ingen grund til den omklamrende infantilisering. Bare kald dem sølv-vindere.

Det er det, de er.