Nej tak til problematisk register

Jødisk og muslimsk omskæring af drenge bør ikke registreres

"Registre kan misbruges og bliver det. Derfor er det også rigtigt af den nuværende sundhedsminister, Sophie Løhde (V), at sætte al registrering af rituel omskæring af drenge i bero," mener chefredaktør Erik Bjerager.
"Registre kan misbruges og bliver det. Derfor er det også rigtigt af den nuværende sundhedsminister, Sophie Løhde (V), at sætte al registrering af rituel omskæring af drenge i bero," mener chefredaktør Erik Bjerager. Foto: Leif Tuxen.

I begyndelsen af 2014 påkaldte daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) sig betydelig kritik, fordi han med en administrativ afgørelse forbød al rituel slagtning uden forudgående bedøvelse.

Det var i al væsentlighed en symbolsk markering, fordi der rent faktisk ikke foregår rituel slagtning hos jøder eller muslimer i Danmark. Det problematiske i hans handling var dobbelt: Dels at han forbød rituel slagtning og dermed indskrænkede religionsfriheden for jøder og muslimer, dels at han gjorde det uden først at drøfte det med de to trossamfund.

I løbet af de seneste dage har vi her i avisen beskrevet, at den daværende sundhedsminister Astrid Krag (SF) nogenlunde samtidig gik i aktion mod et andet særpræg hos disse to trossamfund.

Hun besluttede uden forudgående drøftelse med landets muslimer og jøder at etablere et register over drenge, der bliver rituelt omskåret. Det gør både jøder og muslimer, begge med henvisning til Mosebøgerne i Det Gamle Testamente. Her beskrives det, hvordan Guds pagt med Abraham skal give sig udtryk i den mandlige omskærelse, der særligt i jødedommen bliver betragtet som helt central.

Fra den 1. januar 2014 har danske læger skullet indberette rituelle omskæringer samt personnumre på de børn, der er blevet omskåret. Formålet er uklart og er fra politisk hold ikke beskrevet præcist, men det må formodes, at registeret skal skabe overblik over, om indgrebene er forbundne med komplikationer eller med tiden kan skabe problemer for de omskårne mænd. Det kan lyde som sund fornuft at skabe klarhed om netop det, fordi omskæring af drenge er under voksende kritik.

Men registreringen, som den daværende sundhedsminister gennemførte uden offentlig bevågenhed, blev påbegyndt i forlængelse af en ophedet debat om drengeomskæring, og det er derfor nemt at forestille sig, at det nye register kan bruges som et politisk redskab til at forbyde drengeomskæring - også selvom ingen andre lande har gennemført et forbud. I dag er anslået hver tredje mand i verden omskåret, og mange bliver det af hygiejniske grunde.

Hvad Sundhedsstyrelen har set stort på, er, at et register over rituelt omskårne drenge også er et register over landets mandlige jøder og muslimer.

Her i landet registreres befolkningen ikke efter religion. Menneskers tro er et privat anliggende, som staten ikke skal blande sig i. Nazisternes jødeforfølgelser viser, hvad det kan føre til, når staten registrerer sine borgere efter deres tro, og en sådan registrering sker da også i dag kun i verdens mest udemokratiske lande.

Registre kan misbruges og bliver det. Derfor er det også rigtigt af den nuværende sundhedsminister, Sophie Løhde (V), at sætte al registrering af rituel omskæring af drenge i bero. Datatilsynet har - som det ellers kræves - aldrig godkendt det kontroversielle omskæringsregister. Det er pinligt for den tidligere regering, at den ikke viste landets religiøse mindretal større respekt. Forhåbentlig vil den nye regering gøre det.