Derfor er Obama fan af Grundtvig

Obamas udlægning af Grundtvig minder om, at den gamle salmedigter stadig kan inspirere i vores moderne tid

Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad.
Anders Ellebæk Madsen, redaktør for kirke og tro på Kristeligt Dagblad. Foto: Paw Gissel.

Grundtvig bag borgerrettighedsbevægelsen i USA? Ikke mange havde set den komme, da præsident Obama i sidste uge knyttede den danske præst sammen med de sorte amerikaneres kamp for lighed i 1960’erne.

Men der er faktisk en åndshistorisk linje, der kan genskabes, selvom det kan diskuteres, hvor meget Grundtvig vejer i regnestykket. Flere centrale borgerrettighedsforkæmpere som Martin Luther King havde berøring med den socialistiske Highlander Folk School, der var blevet grundlagt af Myles Horton. Denne havde været i Danmark og besøgt folkehøjskoler, før han åbnede sin egen Folk School.

Det er i det hele taget uretfærdigt, når det siges, at Grundtvig aldrig blev nogen eksportvare. Også i Tyskland findes i dag Volkshochschulen, som er den direkte tyske oversættelse af folkehøjskoler. De er præget af Grundtvigs og Kolds skoletænkning, og af disse skoler udsprang de tyske Volksunis, folkeuniversiteter.

I Danmark har folkeoplysningen gået sin sejrsgang, og den almue, Grundtvig ville oplyse, findes ikke længere. Bønderne kom i skole. Der er til gengæld en vis sandsynlighed for, at en ny indvandret underklasse kan blive vor tids store opgave, når det gælder folkeoplysning. Her er skolen det afgørende sted at sætte ind, for segmentet nås ikke nødvendigvis via medier eller højskoler.

Man må i den sammenhæng insistere på, at folkeoplysning hænger mere sammen med livets skole end med kompetence-overlevering. Spørgsmålet er, om det ville have kunnet lade sig gøre at opbygge folkehøjskoler, hvis bønderkarlene bare havde skullet lære sprog og matematik.

Motivationen for at studere for indvandrere fra kulturer, hvor der ikke findes lange traditioner for oplysning via civilsamfundet, må nødvendigvis indbefatte livsanskuelse og etiske-religiøse spørgsmål, der vedrører hver enkelt som individ.

Dette fokus ligger dybt i den grundtvigske overlevering. Men paradoksalt nok arbejdes der under statsminister Lars Løkke Rasmussens regering på at teknificere læringen i landets skoler, samtidig med at han modtager komplimenter til den grundtvigske frihedstradition fra den amerikanske præsident. Regeringen burde hellere give vores grundtvigske skoletradition mere plads i undervisningen.

Obamas udlægning af Grundtvig minder om, at den gamle salmedigter kan levere ressourcer til emancipation af mange arter. Folk myndiggøres ved at blive klogere. Det potentiale er der stadig brug for i en fordummende popkultur, hvor børns største drøm er at blive kendt, både i Danmark, USA og mange andre steder i verden. 

Foto: Scanpix