Oprejsning til fyret sognepræst

Afgørelse løser ikke konflikt-problemer i folkekirken

I går fik den fyrede sognepræst Mette Villads Christensen rettens ord for, at hun blev uretfærdigt fyret i 2009, da Kirkeministeriet bad hende fratræde sin stilling.

Man må undre sig over, hvor gådefuld og sporadisk argumentation der under hele sagen har været fremlagt. En kirkefunktionær har ladet en bemærkning falde, mens Mette Villads har været ude at benytte kopimaskinen. De låste døre i præstegården er blevet tolket som en modvillig handling, og da den tinnitus-ramte præst holdt sig for ørerne i kirkerummet, blev det udlagt som demonstrativt. Der er ingen klare beviser lagt på bordet, men en masse påstande om mindre forhold, som sammenfattes i ordet samarbejdsvanskeligheder.

Resultatet er glædeligt for præsten, der må have haft svært ved at genkende sig selv i de mange småpåstande. Det bør kræve klarere beviser end de fremlagte i denne sidste omgang af sagen at få en sognepræst fyret.

Men tilbage står, at folkekirken har utilstrækkelige redskaber til at løse konflikter. Flere eksperter har givet udtryk for, at den såkaldte skilsmisseparagraf, § 43, som Mette Villads blev afskediget efter, har udspillet sin rolle, fordi ingen længere tør bruge den til en fyring, når det kan gå dem, som det er gået i Villads-sagen. Paragraffen lægger ikke skylden på hverken menighedsråd eller sognepræst, men lader dem dele den.

LÆS OGSÅ: Sejr i fyringssag kan stille præster dårligere

I forvejen er det for vanskeligt at tage beslutninger, der skærer igennem langstrakte lokale stridigheder, og Villads-sagens udgang ser ikke ud til at gøre det lettere. Det skal ganske vist være vanskeligt at fyre en sognepræst, men spørgsmålet er, om der i så fald er alternative veje nok til at løse konflikter.

Symptomatisk er det, at der i domsafsigelsen blev lagt vægt på, at tre-fire års samarbejdsvanskeligheder er for kort tid til at kunne fastslå samarbejdsvanskeligheder. Man må omvendt spørge, hvor mange der vil blive i et dårligt arbejdsklima så længe. Skal et sogn ligge i ruiner, før der kan gribes ind?

De nuværende rammer befordrer den uheldige udvikling, at man lader stå til, mens uenigheder vokser. Der er brug for nye beføjelser til at bilægge stridigheder, hvis ikke den fair afgørelse i går skal blive et tilbageskridt på det mere principielle plan. AEM